25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές η «εξάλειψη» των ράντζων στα νοσοκομεία – Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Σχέδιο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης νοσηλευτικών υπηρεσιών λόγω της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων (γρίπης / RSV). Ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν σε καθεστώς συν-εφημέρευσης με μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο να απορροφήσουν τα ράντζα.

Το σχέδιο το οποίο σας έχει παρουσιάσει το iatropedia.gr τις προηγούμενες μέρες, προβλέπει τα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς και Λαϊκό),να συνεπικουρούνται στις εφημερίες τους από μικρότερα -δημόσια και ιδιωτικά- ώστε να προωθούνται σ’ αυτά, τα πολυάριθμα παθολογικά περιστατικά που συνήθως καταλήγουν σε επικουρικές κλίνες (ράντζα).

Στον “στόλο” του ΕΣΥ προστίθενται πλέον οι ιδιωτικές κλινικές Ιατρικό Περιστερίου και Ερρίκος Ντυνάν, οι οποίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα παρόμοιας δυναμικότητας δημόσια νοσοκομεία Παμμακάριστος και ΝΙΜΤΣ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προφορική συμφωνία με τους ιδιώτες και μένει να οριστούν οι λεπτομέρειες και ο ακριβής αριθμός των κλινών.

Οι πληροφορίες του iatropedia.gr λένε αρχικά για 45 κλίνες (30 το Ιατρικό Περιστερίου και 15 το Ντυνάν) με προοπτική επέκτασης της συνεργασίας, εάν κριθεί απαραίτητο.

Εξάλειψη των ράντζων: Πώς θα διαμορφωθούν οι εφημερίες

Οι συν – εφημερίες πλέον θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • το Ιατρικό Περιστερίου θα συνδράμει την εφημερία του Αττικόν
  • το Ερρίκος Ντυνάν την εφημερία του Γ. Γεννηματάς
  • το Παμμακάριστος την εφημερία του Γ.Ν. Λαϊκό
  • το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη ξεκινήσει εφημερίες μαζί με τον Ευαγγελισμό από την περασμένη Κυριακή 22/1/23

Εξηγώντας αναλυτικά τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, υποστηρίζει πως οι συν-εφημερίες αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά το σύστημα Υγείας.

«Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη πίεση κυρίως λόγω των εποχικών ιώσεων αλλά και του Covid-19. Επεξεργαζόμαστε μια δέσμη παρεμβάσεων ώστε να ανακουφίσουμε τα Νοσοκομεία προσθέτοντας κυρίως κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το 417 ΝΙΜΤΣ που θα επικουρούν τα Νοσοκομεία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση», αναφέρει.

Πώς θα διακομίζονται οι ασθενείς

Το πρόβλημα των ράντζων έχει λάβει το τελευταίο διάστημα εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς και Λαϊκό), τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη προσέλευση καθώς απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στο Αττικόν για παράδειγμα, μετά την εφημερία αναπτύσσονται κάθε φορά πάνω από 120 πρόχειρες κλίνες, οι οποίες στη συνέχεια απορροφώνται με δυσκολία στους ορόφους και τις παθολογικές κλινικές.

Είναι δε τόσο μεγάλος ο όγκος των ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Αττικόν, που πολλές φορές εξαντλούνται όλα τα φορεία, αφού το προσωπικό αναγκάζεται να τα μετατρέψει σε πρόχειρες νοσηλευτικές κλίνες.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, τα υπεράριθμα περιστατικά θα διοχετεύονται στις μικρότερες κλινικές, οι οποίες, όμως, δεν θα έχουν ανοιχτές εφημερίες για το κοινό, όπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι.

Οι ασθενείς δηλαδή θα διακομίζονται μετά από διαλογή μόνο με ασθενοφόρα, είτε του ΕΚΑΒ, είτε των ιδιωτικών κλινικών.

Εσωτερικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, θα υπάρξουν και εσωτερικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία:

«Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα κάνουν εσωτερικές παρεμβάσεις όπου είναι εφικτό για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών κατά την διάρκεια της εφημερίας. Πολίτες και κυρίως παιδιά με ήπια συμπτώματα εποχικής ίωσης θα μπορούν να εξυπηρετούνται και στα Κέντρα Υγείας που εφημερεύουν», όπως λέει.

Για την αποσυμφόρηση και των Παιδιατρικών Νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται αντίστοιχες λύσεις, ενώ εξέδωσε πρόσφατα λίστα με τα Κέντρα Υγείας που διαθέτουν παιδιάτρους για την εξυπηρέτηση των απλών ιώσεων στα παιδιά.

Το σχέδιο για την εξάλειψη των ράντζων μπαίνει σε τελική εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα υπογραφούν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας και για τον κορονοϊό, καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες ατόμων που υποφέρουν από σοβαρά συμπτώματα COVID, αλλά και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να χρειαστεί να ανοίξουν ξανά ορισμένες επικουρικές κλίνες ΜΕΘ, με εξοπλισμό που έχει μείνει ως «παρακαταθήκη» στο ΕΣΥ από την πανδημία.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων