Σε 3 δόσεις θα πληρώνονται οι φόροι ανεξάρτητα από την έκδοση εκκαθαριστικού

eforia

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στο περιθώριο της συζήτησης για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και δίνοντας διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ότι οι πολίτες τις δόσεις του φόρου εισοδήματος στην εφορία θα μπορούν να τις πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ανεξάρτητα με το πότε θα εκκαθαριστεί το εκκαθαριστικό τους.

Ο νέος νόμος προβλέπει πως η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις, την τελευταία ημέρα του τρίτου και πέμπτου μήνα αντίστοιχα από την υποβολή της δήλωσης.

Αυτό θα ισχύσει ανεξάρτητα του πότε έχει εκκαθαριστεί η δήλωση. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι δε θα βρεθούν σε θέση να πάρουν το εκκαθαριστικό στα χέρια τους λίγο πριν το τέλος του χρόνου και να πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος.

Στα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αναφέρθηκε ο κ. Μαυραγάνης, όπου εντάσσονται προληπτικές κατασχέσεις ακόμη κι αν μια οφειλή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις, η εφορία αποκτά το δικαίωμα να δεσμεύσει άμεσα το 50% των καταθέσεων πάσης φύσεως λογαριασμών ακόμη και περιεχομένου των θυρίδων.

Για τις «επείγουσες» περιπτώσεις, οι αρχές αποκτούν δικαίωμα για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη «πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της οφειλής».

Ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες στα σπίτια θα γίνεται μόνο με εντολή εισαγγελέα. Ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η διάταξη του άρθρου 46, η οποία έδινε την δυνατότητα φορολογικών ελέγχων χωρίς την άδεια εισαγγελέα, σε οικείες που είχαν δηλωθεί ως τόποι άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας (αλλά μόνον στους χώρους που ασκείται η εν λόγω δραστηριότητα).