Σχιζοφρενής ο διερμηνέας στην κηδεία του Μαντέλα

obamasxizofrenisdiermineas

 

Ο άνδρας που έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνον, κλέβοντας τις εντυπώσεις ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ, δηλώνει εκτός από διερμηνέας και σχιζοφενής.

Ο άνδρας που μόνο στη νοητική γλώσσα δε μετέφραζε, υποστήριξε στην εφημερίδα Star του Γιοχάνεσμπουργκ ότι είχε παραισθήσεις και ότι άκουγε φωνές. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έβλεπε «αγγελάκια» ενώ βρισκόταν στη σκηνή ενώ σύμφωνα με το Associated Press έχει υπάρξει βίαιος στο παρελθόν.

Αληθινός διερμηνέας στη νοοηματική γλώσσα δήλωσε ότι είναι ο Ταμσάνκα Τζαντζιέ, όπως είναι το όνομά του, αποκαλύπτοντας ότι η αμοιβή του για τις υπηρεσίες που δεν προσέφερε τελικά στην τελετή ήταν 85 δολάρια. Παρέλειψε όμως να αναφέρει τη «λεπτομέρεια» ότι ακολουθεί θεραπεία για σχιζοφρένεια, ενώ έπαθε κρίση όταν βρισκόταν στη σκηνή.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ήμουν μόνος σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Προσπάθησα να ελέγξω τον εαυτό μου και να μην αποκαλύψω στον κόσμο τι ακριβώς συνέβαινε. Λυπάμαι πολύ αλλά φταίει απλώς η κατάσταση στην οποία βρέθηκα», δήλωσε ο διερμηνέας που παρά την παγκόσμια φήμη που απέκτησε, οι προτάσεις για δουλειά θα είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογες.

Η μεγαλύτερη ομοσπονδία κωφαλάλων της χώρας τον κατήγγειλε ως απατεώνα, λέγοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να επινοεί τις κινήσεις των χεριών του.

Ωστόσο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Talk Radio 702, ο Τζαντζιέ δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με τον τρόπο που αναμετέδωσε την τελετή. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Απόλυτα. Πιστεύω ότι είμαι ένας πρωταθλητής της νοηματικής γλώσσας».

«Ήμουν διερμηνέας σε πολλά συνέδρια, σε κανένα δεν ελέχθη ότι η διερμηνεία μου ήταν λάθος», τόνισε ο 34χρονος που ισχυρίστηκε ότι έχει άριστη επαγγελματική κατάρτιση.

«Είμαι ένας άρρωστος που λαμβάνει φάρμακα για τη σχιζοφρένεια. Όποιος δεν καταλαβαίνει αυτή την αρρώστια θα πιστεύει ότι απλώς λέω ψέματα».

Έρευνα διεξάγει η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση αυτή αλλά επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να την ολοκληρώσει λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος διοργάνωσης της επίσημης κηδείας», δήλωσε ο υπουργός παρά τη προεδρία Κόλινς Σαμπανέ.