Σαμαράς: “Για πρώτη φορά συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφιερώθηκε κυρίως στο ζήτημα της απασχόλησης και της ανάπτυξης”

antonis-samarasΔηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός μετά την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μίλησε για τις αποφάσεις που πήραν για την ανεργία. Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά “τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με την δημοσιονομική προσαρμογή, συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση.”

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τα βήματα που αποφασίστηκαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ειδικά στους νέους.  Όπως και για  την αύξηση της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, ειδικά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα  των ετών 2014-17” ήταν το αποτέλεσμα της συνόδου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ακόμα ανέφερε πως αποφασίστηκαν ακόμα “συγκεκριμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο  που δίνεται στην Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων.”

Ακόμα δήλωσε πως είναι αρκετά σημαντικό την χώρα μας ότι “επήλθε συμφωνία, σε πολιτικό επίπεδο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-20. Τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες ώστε να αξιοποιήσουμε άμεσα και το τελευταίο ευρώ”.

Ενώ δήλωσε τέλος πως συζητήθηκε η διαδικασία ολοκλήρωσης της ΟΝΕ μέσω της Τραπεζικής Ένωσης “Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ecofin και του Eurogroup έχουν σκοπό να εγκαθιδρύσουν ενιαίους κανόνες για την θωράκιση και λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων στο χώρο της Ευρ. Ένωσης” σημείωσε ο κ. Σαμαράς.