Ρούτε προς Ερντογάν: Τολμάς να μας επιβάλεις κυρώσεις; Οι κομάντος με εντολή για “πυρ” στο Ρότερνταμ και το κυνηγητό της Τουρκάλας υπουργού

– “Περίεργη” για τον Μαρκ Ρούτε η απόφαση της Άγκυρας να επιβάλει κυρώσεις στην Ολλανδία
– “Εμείς έχουμε λόγους να είμαστε θυμωμένοι”
– “Ανεπιθύμητος” στην Άγκυρα ο Ολλανδός πρέσβης, διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις
– Αποκάλυψη του δημάρχου του Ρότερνταμ: Είχα αναπτύξει ειδική μονάδα με εντολή να πυροβολήσει έξω από το προξενείο
– Πως βρήκαν την Τουρκάλα υπουργό που πήγε οδικώς από τη Γερμανία στο Ρότερνταμ

Από τη μια η παραδοχή πως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (11.03.2017), έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ είχε αναπτυχθεί ειδική ομάδα πάνοπλων αστυνομικών με εντολή, αν χρειαστεί, να ανοίξει πυρ και από την άλλη η “απάντηση” του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις κυρώσεις κατά της χώρας του που επέβαλε η Τουρκία.

«Το βρίσκω πολύ περίεργο που η Τουρκία επιβάλει κυρώσεις, όταν η Ολλανδία έχει κάθε λόγο να είναι πολύ πολύ θυμωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει την επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη στην Τουρκία και να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο!

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς μετά τη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», διεμύνυσε ο Κουρτουλμούς.

“Είχαμε δώσει εντολή για πυρ”

Αίσθηση στο μεταξύ προκαλεί η δημόσια αποκάλυψη του δημάρχου του Ρότερνταμ, Αχμέντ Αμπουταλέμπ, πως το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (11.03.2017) έξω από το ολλανδικό προξενείο είχε δώσει εντολή να αναπτυχθεί ειδική μονάδα, βαριά οπλισμένη, η οποία είχε λάβει διαταγή να ανοίξει πυρ σε περίπτωση που χρειαζόταν!

Μιλώντας στην εκπομπή Nieuwsuur του δημόσιου καναλιού NOS το βράδυ της Δευτέρας (13.03.2017) ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Ρότερνταμ αποκάλυψε τα όσα έγιναν από τη στιγμή που οι ολλανδικές αρχές ειδοποιήθηκαν ότι η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά κατευθυνόταν οδικώς από το Ντίσελντροφ της Γερμανίας στο Ρότερνταμ. Ήταν ο τρόπος της να διαμαρτυρηθεί στην απόφαση της Ολλανδίας να απαγορεύσει στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στην πόλη και να δώσει το παρών σε προεκλογική εκδήλωση ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Όταν μάθαμε ότι η υπουργός Καγιά κατευθυνόταν στην Ολλανδία, αρχίσαμε να ψάχνουμε την αυτοκινητοπομπή της στους ολλανδικούς αυτοκινητοδρόμους. Τελικά τη βρήκαμε και της κόψαμε το δρόμο κοντά στο προξενείο» είπε ο Αμπουταλέμπ, που κατάγεται από το Μαρόκο.

Υποστήριξε πως την Τουρκάλα υπουργό συνόδευαν 12 άνδρες. Τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραψε ως… “φουσκωτούς”. «Ήταν τρομακτικό να βλέπεις πως ήταν μεγαλόσωμοι και ψηλοί και δεν ξέραμε αν ήταν οπλισμένοι ή όχι. Συνεπώς αποφασίσαμε να αναπτύξουμε μια ειδική μονάδα για να έχουμε το “πάνω χέρι” σε οτιδήποτε επρόκειτο να γίνει. Τους δώσαμε επίσης την έγκριση να πυροβολήσουν εφόσον χρειαζόταν».

Πηγή newsit.gr