Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το αντιρατσιστικό ν/σ- Συστάσεις στην Ελλάδα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

antiratsistiko n-s
Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε δεκτό -κατά πλειοψηφία- επί της αρχής από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται επί των άρθρων.

Την ίδια ώρα εισηγήσεις δέχεται η Ελλάδα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έστειλε σύσταση προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβουν στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, μέτρα για την καταπολέμηση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας, πέραν των προβλεπόμενων ποινών για τα κηρύγματα μίσους και την υποκίνηση βίας.

Η οργάνωση Human Rights Watch σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ενθάρρυνση της καταγγελίας βίαιων εγκλημάτων μίσους ή μέτρα που να εξασφαλίζουν ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα λάβουν τη δέουσα δράση.

Κάνει λόγο για προβλέψεις που να απαιτούν την υποχρεωτική διερεύνηση κάθε εγκλήματος που κατατάσσεται στην κατηγορία του βίαιου εγκλήματος μίσους και τη δίωξη των υπευθύνων χωρίς να πρέπει τα θύματα να καταβάλουν 100 ευρώ για την καταγγελία του συμβάντος, ποσό που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά από τα θύματα να καταγγείλουν εγγράφως το γεγονός, όπως επισημαίνεται.

Ακόμα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται τη λήψη μέτρων για την προστασία από σύλληψη και απέλαση θυμάτων και μαρτύρων που τυγχάνει να είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που θα τροποποιεί τον ελληνικό Μεταναστευτικό Νόμο, το οποίο θα χορηγεί «βίζες για ανθρωπιστικούς λόγους» σε θύματα και μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων που είναι παράνομοι μετανάστες.

Υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία-κλειδιά που θα εξασφαλίζουν ότι εισαγγελικές αρχές και δικαστήρια διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εκτελούν τις λειτουργίες τους, όπως για παράδειγμα να αναγνωρίζεται ρητώς ότι οι δράστες έχουν συχνά ποικίλα κίνητρα και ότι αυτό δεν αποτρέπει τη διερεύνηση και τη δίωξη πχ εγκλημάτων λόγω προκατάληψης.

Για την καταπολέμηση της βίας μίσους επισημαίνει ότι είναι σημαντικό η ελληνική νομοθεσία, να συμπεριλαμβάνει ως προστατευόμενες κατηγορίες τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα.

«Η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μετριάσει το μίσος είναι θεμιτή, αλλά αντίθετα με τη βία, οι αντιλήψεις μίσους αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω του διαλόγου και της κοινωνικής καταδίκης, παρά με εγκληματικές ποινές» σχολιάζει η συνεργάτης του Παρατηρητηρίου στην Ελλάδα Εύα Κοσέ και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει απογοητεύσει αμέτρητα θύματα ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας με το να μη διερευνά τα περιστατικά ή να μην διώκει τους δράστες».

Στο τέλος του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι «η Ελλάδα έχει κάνει κάποια θετικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης ειδικών σωμάτων της αστυνομίας» και τονίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου 2013, αθηναϊκό δικαστήριο καταδίκασε δύο άνδρες για υποκινούμενα από ρατσισμό εγκλήματα, στην πρώτη σχετική απόφαση δικαστηρίου όπου εφαρμόστηκε ο νόμος του 2008 περί εγκλημάτων μίσους.