Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό πακέτο κυβερνητικών μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, δηλαδή των μόνιμων φοροελαφρύνσεων, επιδομάτων και απαλλαγών, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες (21.11.2023) στη Βουλή.
Από τα εν λόγω μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ευεργετούνται δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια, οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις για 2η χρονιά, οι οικογένειες με παιδιά που θα έχουν υψηλότερο αφορολόγητο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ εάν ασφαλίσουν την κατοικία τους.
Κερδισμένα είναι και τα τα ευάλωτα νοικοκυριά που λάβουν έκτακτο επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα δουν μειωμένο Τέλος Επιτηδεύματος, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του νέου τρόπου φορολόγησης.
Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπονται αυξημένα κονδύλια για υγεία και την παιδεία, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που θα φέρει η αλλαγή στην φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Από τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αναμένεται να βεβαιωθούν πρόσθετα έσοδα της τάξης τουλάχιστον των 600 εκατ. ευρώ
Στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι θα διατεθούν κυρίως για την ενίσχυση των δαπανών της υγείας και της παιδείας. Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί αύξηση της επιχορήγησης προς τα νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ το 2024 έναντι του 2023 (αύξηση 20%), ενώ η αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέρχεται σε 255 εκατ. ευρώ».
Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι παρεμβάσεις από το πακέτο των παροχών του 2024:
1. Αυξήσεις στο Δημόσιο: Περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μετά από 14 χρόνια, θα λάβουν από την 1-1-2024 αυξήσεις στις αποδοχές τους. Όλοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ ( από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Το κόστος του μέτρου για τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 931 εκ. ευρώ
2. Αυξήσεις στις συντάξεις: Στο 3% ανέρχεται τελικά η αύξηση (από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) που θα λάβουν περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Το κόστος φθάνει τα 430 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση αφορολόγητου: Περίπου 1,3 εκατ. φορολογούμενοι με παιδιά θα κερδίσουν αύξηση κατά 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο όριο που οδηγεί αυτόματα σε μείωση του φόρου. Το κόστος ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ.
4. Επέκταση επιδομάτων: Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το επίδομα μητρότητας από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού με κόστος 40 εκ. ευρώ.
5. Απαλλαγή συμμετοχής για φάρμακα: Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
6. Μείωση στον ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για πάνω πάνω από 1 εκατ. φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρείς μήνες. Το μέτρο κοστίζει στο δημόσιο 26 εκατ. ευρώ.
7. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ: Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια, διατηρείται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί ενώ επανέρχονται από την Πρωτοχρονιά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ κ.α.).
Ειδικότερα στο χαμηλό συντελεστή 13% παραμένουν:
- Τα εισιτήρια για τρένο, μετρό, τραμ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά καθώς και για τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων, με εξαίρεση τα κόμιστρα των ταξί όπου ο μειωμένος συντελεστής 13% θα ισχύσει έως το τέλος Ιουνίου 2024.
- Τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους
- Τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού
- Στην εστίαση και take away διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο, έως το τέλος Ιουνίου 2024, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ, τα ροφήματα (σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι). Το μέτρο προκαλεί απώλειες εσόδων ύψους 382 εκατ. ευρώ
8. Μείωση τέλους επιτηδεύματος: Μειωμένο κατά 25% ή στα 487,50 ευρώ αντί 650 ευρώ θα είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα καταβάλουν οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα δηλώσουν φορολογητέα εισοδήματα μικρότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Για όσους δηλώσουν το 2024 φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερα από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα το τέλος μειώνεται κατά 50% στα 325 ευρώ από 650 ευρώ. Εκτιμάται ότι το δημόσιο θα χάσει 106 εκατ. ευρώ.
9. Επενδυτικά κίνητρα: Μειώνεται στο 0,2% από 0,5% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, περιορίζεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ καταργείται ο φόρος στους τόκων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα. Συνολικά το κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ
www.newsit.gr