Πρώτο υπουργικό συμβούλιο για την κυβέρνηση Βαλς

0748373C25EE32C63387D2BA2EA16814Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης Βαλς πραγματοποιείται σήμερα, παρουσία του Γάλλου προέδρου, στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει τη βασική κατεύθυνση και τους στόχους της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, τη μέθοδο εργασίας για την επίτευξή τους.

Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, το πρώτο αυτό υπουργικό συμβούλιο, θα αναθέσει στον πρωθυπουργό την παρουσίαση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, του πολιτικού προγράμματος για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα ο Μανουέλ Βαλς είχε μια τετ-α-τετ συνάντηση με τον Φρανουά Ολάντ. Μετά το τέλος των εργασιών, στον αυλόγυρο του μεγάρου, οι φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να τραβήξουν την «οικογενειακή φωτογραφία» των μελών της κυβέρνησης γύρω από τον πρωθυπουργό.

Ανάμεσά τους μόνο δύο είναι τα καινούργια μέλη, ο νέος υπουργός εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικολογίας, βιώσιμης ανάπτυξης και ενέργειας.

Τρίτη κατά σειρά στην κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν άργησε να κάνει αισθητή την παρουσία της με δηλώσεις της για πιθανή κατάργηση του περιβαλλοντικό φόρου για τα φορτηγά, γνωστού ως «Ecotaxe», λέγοντας ότι η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να αναθωρηθεί και ότι η ίδια είναι κατά μιας «τιμωρητικής οικολογίας». Το θέμα του Ecotaxe έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στη Βρεττάνη, έτσι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, υποχρεώθηκε να παρέμβει και να διευκρινίσει ότι το θέμα θα διευθετηθεί με «τη διαιτησία» του πρωθυπουργού.

Αργά χθες, o Μανουέλ Βαλς έδωσε τέλος και στη μάχη ανάμεσα στον νέο υπουργό οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ και τον υπουργό εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για το Εξωτερικό Εμπόριο. Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τελικά το χαρτοφυλάκιο του Εξωτερικού Εμπορίου, στον Λοράν Φαμπιούς, προσθέτοντας και αυτό του Τουρισμού.

Με την απόφαση αυτή ο πρωθυπουργός διατηρεί τον έμπειρο στη διπλωματία Φαμπιούς για τις διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, και κρατάει τον υπέρθερμο κατά της παγκοσμιοποίησης Μοντεμπούρ για το εσωτερικό και για να απευθύνεται στο γαλλικό λαό.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα του υπουργικού συμβουλίου, ολοκληρώνεται παράλληλα και ο «τρίτος γύρος» των δημοτικών εκλογών για την εκλογή των δημάρχων από τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια.

Στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό θα πρέπει να συγκεντρώσει την ψήφο τουλάχιστον των 82 «Μεγάλων εκλεκτόρων» του δημοτικού συμβουλίου Παρισίων, πράγμα που θα εξασφαλίσει με ευκολία, χάρις στα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων γύρων.