Οι προτεραιότητες της νέας γερμανικής συγκυβέρνησης

soimple

Με την παραμονή του Σόιμπλε στη θέση του υπουργείου Οικονομικών και την ανάληψη του «υπερυπουργείου» Οικονομίας και Ενέργειας από τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, παρουσιάζουν τις προτεραιότητες της νέας γερμανικής συγκυβέρνησης.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι η επιτυχής διαχείριση της ευρωκρίσης και η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής και της τραπεζικής ένωσης.

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί τη δημιουργία μιας «πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης» προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή εξέλιξη, π.χ. την έκδοση ευρωομολόγων.

Δεν αναμένεται να αλλάξει τη γερμανική στάση στην Ε.Ε. η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση, με βασικά προτάγματα τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση ως δεύτερη προτεραιότητα έχει το πρότζεκτ της στροφής στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας μετά την αποστασιοποίηση από την πυρηνική ενέργεια που αποφασίστηκε εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

Στόχος της Γερμανίας είναι η μετάβαση σε «καθαρές μορφές» ενέργειας χωρίς να επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, την οποία θα αναλάβει το υπουργείο Εργασίας της γ.γ. του SPD Αντρέα Νάλες με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομίας, θεωρείται αρκετά δύκολη υπόθεση. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να υλοποιήσουν το σχέδιο σταδιακά και σε βάθος χρόνου μέχρι το 2017, οπότε δεν αναμένονται ισχυρές αντιστάσεις από τους συνδέσμους των εργοδοτών.