Προστετεύει η συγκυβέρνηση την 1η κατοικία και λέει “όχι” στις απλύσεις

samaras-venizelos

Οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος εμφανίζονται αποφασισμένοι και χωρίς ίχνος υποχώρησης έναντι των παράλογων απαιτήσεων της τρόικας που επιμένουν στην υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών» που έχουν τεθεί εδώ και καιρό, στέλνοντας σαφές μήνυμα εντός και εκτός χώρας.

Υπό τη σκιά των εκβιασμών της τρόικας, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη δίωρη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει εξίσου σκληρά στους εκπροσώπους των πιστωτών, δείχνοντας ότι προέχουν οι άνθρωποι και όχι οι ψυχροί αριθμοί.

Απέναντι στην μυωπική οπτική της τρόικας, τις ιδεοληψίες, τους δογματισμούς και την πρακτική της επιβολής που πιστωτών που επιτείνουν και επεκτείνουν τη κρίση, οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δυναμική κίνηση με βαρύνουσα πολιτική αξία.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του έτους θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση δικής της πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το μήνυμα των δυο αρχηγών είναι σαφές και ξεκάθαρο προς την τρόικα: υπάρχει και η κοινωνία, της οποίας οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί, αλλά ταυτόχρονα προέχει και η πολιτική σταθερότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι η στάση της Αθήνας εκδηλωνόταν την ώρα που από το ΔΝΤ έφθανε το σήμα ότι πρέπει ο ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει από το 13 στο 23%, διότι το μέτρο απέτυχε.

Η αντιπαράθεση της δικομματικής κυβέρνησης  συνιστά μια πολιτική απόφαση με ξεχωριστή σημασία, διότι δείχνει ότι οι δυο εταίροι που εκ των συνθηκών πιέζονται από την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να κινούνται στους ρυθμούς της τρόικας.
Η πρώτη επιθετική ενέργεια έναντι των πιστωτών από το 2010 είναι η απόφαση να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς την έγκριση της τρόικας, αν και βέβαια είχε προηγηθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί στην πορεία να…”διορθωθεί”.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει την πρώτη κατοικία στις κατηγορίες των δανειοληπτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν και ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής, λέγοντας ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα η προστασία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών και έδειξε να μην τον ενδιαφέρει, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, η άποψη της τρόικας.

Στη συζήτηση ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην άποψη που εξέφρασε και νωρίτερα κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, και η οποία είναι η βασική θέση του ΠαΣοΚ, δηλ,  ότι πρέπει να προστατευτεί από τους πλειστηριασμούς το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό, αυτοί που προσπαθούν να επιβιώσουν. Η προστασία όμως αυτή δεν μπορεί να επεκταθεί και στους επιτήδειους που κρύβονται πίσω από το νομικό πλαίσιο και δεν   εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Το σχέδιο ρύθμισης που εξετάζεται προβλέπει ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως και 180.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με εξαίρεση όσων έχουν καταθέσεις ή επιπλέον εισοδήματα.

Έως και τριετής προστασία προβλέπουν, αν και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν ότι το πλαίσιο θα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε χρόνο και αυτό διότι θα βελτιώνεται και η κατάσταση της οικονομίας.

Εξέτασαν επίσης στη σύσκεψη το άλλο κρίσιμο ζήτημα αυτό των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για το οποίο κλήθηκε στο Μαξίμου και ο κ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα δεν φαίνεται να κάνει πίσω και συνεχίζει να υποστηρίζει την θέση για διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της  επιχείρησης για 18 μήνες και αμέσως να προχωρήσει σχέδιο συρρίκνωσης με εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων.

Σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων για τις οποίες η τρόικα ζητά απελευθέρωση, η ελληνική πλευρά είναι αρνητική και το μόνο που δέχεται να συζητήσει είναι να αλλάξει το καθεστώς με την υπογραφή του υπουργού.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι και το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την πλευρά Σάφα σε καλό κλίμα, για την παραλαβή των υποβρυχίων και για τη λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς εξήγησε, επιπλέον, ότι εξετάζονται οι απαγορεύσεις της ΕΕ π.χ για να δέχονται πλοία τρίτων χωρών στον Σκαραμαγκά ή και ένα παλαιότερο σενάριο να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας στην αμυντική βιομηχανία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ενημέρωση που έκανε ο κ. Σαμαράς για την Εξεταστική Επιτροπή για τα ναυπηγεία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να οριστεί σύντομα, και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα, ημερομηνία για την συζήτηση της πρότασης.

Η αίσθηση που υπάρχει στις τάξεις των δυο κυβερνητικών εταίρων είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κωλυσιεργεί και δίνει την εντύπωση ότι επιθυμεί να διεξαχθεί η συζήτηση τον Ιανουάριο.
Ο κ. Βενιζέλος-αλλά και το ΠαΣοΚ επισήμως- έχει ζητήσει να συζητηθεί άμεσα η πρόταση και αναμένεται να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε αργότερα στους συνεργάτες του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τους ανέφερε και το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε νωρίτερα με τον κ. Ι. Μιχελάκη. Ο υπουργός Εσωτερικών ήθελε να συζητήσουν για τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στον Καλλικράτη αλλά ο κ. Βενιζέλος του εξήγησε σε αυστηρό ύφος ότι όπως είναι γνωστό το ΠαΣοΚ έχει πάρει αντίθετη θέση και ότι αυτή η ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ΚΟ.