Πορτογαλία: Πορείες κατά της λιτότητας

portogalia1

Την Τρίτη η Βουλή της Πορτογαλίας καλείται να δώσει την οριστική της έγκριση στον προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας, στον οποίο περιέχονται μέτρα που σχεδόν σίγουρα θα αμφισβητηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGTP, κάλεσε σε κινητοποιήσεις «αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αγώνα»με πορείες και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, που είχε ήδη πάρει την πρώτη έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου προβλέπονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και περικοπές σε συντάξεις του δημοσίου (μέτρο που περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο).

Τα παραπάνω μέτρα μάλλον θα οδηγηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο έχει κρίνει στο παρελθόν αντισυνταγματικά άλλες παρεμβάσεις του πορτογαλικού μνημονίου, οδηγώντας την κυβέρνηση σε λήψη εναλλακτικών, εξίσου επώδυνων, μέτρων.

Τις τελευταίες ώρες, το Δικαστήριο αποφάνθηκε για άλλη μία προσφυγή εναντίον μέτρου που προβλέπεται στο Μνημόνιο, της επέκτασης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο κατά πέντε ώρες εβδομαδιαία (στις 40). Με επτά ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά, το μέτρο κρίθηκε συνταγματικό.