O στρατός της Πολωνίας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση πυραύλου στο χωριό Πρζεβόντοφ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με θύματα δύο ανθρώπους.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία για να αναχαιτίσει πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, και έπεσε καταλάθος στην Πολωνία.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε επίσης ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει αν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, μιας και οι δύο χώρες έχουν πυραύλους σοβιετο-ρωσικής κατασκευής.
«Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Στο χωριό Πρζεβόντοφ οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο σημείο που έπεσε ο πύραυλος.
Οι Δυτικοί προσέφεραν στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει απίθανο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς, προτού αντιδράσουμε», τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».
Ο πύραυλος έπεσε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο χωριό Πρζεβόντοφ και σκότωσε δύο Πολωνούς, σύμφωνα με τις αρχές. Το Κίεβο αρχικά ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «πύραυλο ρωσικής κατασκευής».
Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση» με τους πρεσβευτές της Συμμαχίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές. Έτσι ανατρέπεται αυτό που είχε γίνει γνωστό, ότι δηλαδή η Βαρσοβία έκανε το εν λόγω αίτημα.
Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.
Είναι «απολύτως σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε «έρευνα σε βάθος» για το περιστατικό.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και τον Στόλτενμπεργκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλία με τον Πολωνό ομόλογό του Ζμπίνιου Ράου και τον Ουκρανό Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Δεσμευθήκαμε να παραμείνουμε σε στενή συνεργασία τις επόμενες ημέρες καθώς προχωρά η έρευνα και καθορίζουμε τα επόμενα κατάλληλα στάδια», έγραψε στο Twitter ο Μπλίνκεν από το Μπαλί.
Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) .
«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε ήδη χθες Τρίτη το βράδυ, αφού έγινε γνωστό ότι πύραυλος έπεσε σε πολωνικό χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.
«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι.
«Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.
www.newsit.gr