Πληστειριασμοί: Αναστολή για ένα χρόνο-όλα τα κριτήρια

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Τρία κριτήρια για την  αναστολή των πληστειριασμών της πρώτης κατοικίας για ένα χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 θεσπίζει η κυβέρνηση.
Το σχέδιο της κυβέρνησης παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε, η νομοθετική ρύθμιση έρχεται στη Βουλή μετά απο συμφωνία και με την ανοχή της τρόικας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη ρύθμιση στη Βουλή, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Την Παρασκευή να περάσει από την ειδική Επιτροπή και το Σάββατο να ψηφιστεί.

Αν και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες ανέφεραν ότι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας θα έφτανε μέχρι τις 160.000 ευρώ, η κυβέρνηση τελικά ανέβασε το όριο αυτό στις 200.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένουν σε ισχύ και ο νόμος Κατσέλη και ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τη δικαστική προστασία όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Στους δύο νόμους μπορούν να  ενταχθούν όσοι δεν καλύπτονται από τη νέα ρύθμιση, όσοι δηλαδή δεν πληρούν έστω και ένα από τα κριτήρια.
Από το 2015 θα τεθεί σε εφαρμογή μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στη ρύθμιση πρέπει να πληροί τρία κριτήρια.

Καταρχην το πλαφόν για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι 200.000€, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα δε θα ξεπερνά τις 35.000€ (περίπου 50.000€ μικτό) και τέλος η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη θα είναι μικρότερη ή ίση με 270.000€. Από αυτό το ποσό, το σύνολο των κατατέθεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 15.000€

Για τις ειδικές ομάδες πολιτών, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, ή όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, όλα τα κριτήρια θα είναι προσαυξημένα κατά 10%.

Οι πολίτες που θα  ενταχθούν στη ρύθμιση για την αναστολή των πλειστηριασμών θα πρέπει να καταβάλουν ελάχιστη μηνιαία δόση ίση με το 10% του καθαρού μηναίου εισοδήματος, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Για οικογενειακά εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ υπολογίζεται ποσοστό 10% μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ και ποσοστό 20% στο υπερβάλλον εισόδημα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι κλπ. θα πρέπει να καταβάλουν στην τράπεζα ποσό ίσο ή μεγαλύτερο του 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.

Για ανέργους με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 830 ευρώ τον μήνα, η δόση του δανείου διαμορφώνεται στα 83 ευρώ.