Ποινικοποιείται η μαστροπεία στη Γαλλία

porneia

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την «αγορά» σεξουαλικών υπηρεσιών ξεκινά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ρίχνοντας το βάρος στον πελάτη, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης της μαστροπείας και του τράφικινγκ. Το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι θα εξοβελίσει στην παρανομία νόμιμους επαγγελματίες.

Ο νόμος μέχρι τώρα τιμωρούσε την άγρα πελατών και την μαστροπεία. Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην παρανομία το εμπόριο του σεξ σε μία χώρα με 40.000 εκδιδόμενα άτομα, στην πλειοψηφία τους αλλοδαπά.

Η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ είναι ένα από τα δημόσια πρόσωπα που καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνει.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο, την αντιμετώπιση των αλλοδαπών δικτύων μαστροπείας και την παροχή βοήθειας στα εκδιδόμενα άτομα που επιθυμούν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Προβλέπεται επίσης η ενημέρωση των πελατών για τις συνθήκες εξάσκησης της πορνείας μέσω σεμιναρίων αντίστοιχων με εκείνα που πραγματοποιούνται για την οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Η Γερμανία από την άλλη έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αφού αφαίρεσε το στίγμα από την πορνεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα 400.000 εκδιδόμενα άτομα, αριθμός δεκαπλάσιος από τη Γαλλία.

Αντίστοιχη με τη γαλλική προσέγγιση υιοθετήθηκε από τη Σουηδία το 1999. Έκτοτε τα ποσοστά των εκδιδόμενων στον δρόμο στις μεγαλύτερες σουηδικές πόλεις μειώθηκαν κάθετα. Αντίθετα στη Νορβηγία και τη Δανία αυξήθηκαν.