Πιέσεις στη Γερμανία από το Washington Group για την ελάφρυνση χρέους

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας ακόμη συνάντησης του διαβόητου Washington Group, τα μέλη του οποίου θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 που συνεδριάζει στο Μπάρι της Ιταλίας από σήμερα Πέμπτη (11.05.2017).

«Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους. Οι υπ. Οικονομικών των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Δύσης αναζητούν συμβιβασμούς στο εμπόριο, την φορολόγηση και την Ελλάδα» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία, κατά τη συνάντηση του Washington Group ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρόκειται να αισθανθεί τις πιέσεις για μια λύση!

«Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές».

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις προτάσεις που υπάρχουν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ανάμεσά τους η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.

«Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται ωστόσο συμφωνία. Εκπρόσωπος του ΕΜΣ δήλωσε πάντως ότι “οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”», σημειώνει η SZ.

Και συνεχίζει: «Όπως όμως συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 “τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ».

Πηγη newsit.gr