Πιέσεις για την ένταξη του συμφώνου συμβίωσης στο αντιρατσιστικό ν/σ

omofuloi

Σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τόνισαν την υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την πρόσφατη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το σύμφωνο συμβίωσης και να συμπεριλάβει σε αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η ελληνική πολιτεία οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα, τροποποιώντας τη νομοθεσία της και συμπεριλαμβάνοντας στις ρυθμίσεις του σχετικού νόμου και τα ομόφυλα ζευγάρια. Τα ζευγάρια ατόμων του ίδιου φύλου δεν αναζητούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα παντρεύονται και υιοθετούν οι υπόλοιποι, ούτε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την οικογένεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ. Βαγγέλης Μάλλιος.

Τη ρητή αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται, ακριβώς όπως μπορούν και τα ετερόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος υιοθεσίας, μια και η ποιότητα και αξία μιας οικογένειας και ενός γονέα δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική ταυτότητα, αλλά ορίζονται από την αγάπη, την αυτοθυσία, τη φροντίδα και την υπευθυνότητα, ζητά η ΕΕΔΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου, του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, και της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Γιαννακάκη τάχθηκαν υπέρ του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης.

«Προσπαθούμε βήμα βήμα να περάσουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να υπάρξει πραγματική αλλαγή, αλλιώς εάν φέρουμε στην βουλή μια τροπολογία η οποία θα θεσμοθετεί στους ομόφυλους τα ίδια δικαιώματα με τους ετερόφυλους τότε είμαστε βέβαιη ότι δεν θα ψηφισθεί δυστυχώς» είπε ο κ. Τριαντάφυλλος.

«Στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει το αντίστοιχο υλικό το οποίο να εξηγεί στα παιδιά ότι υπάρχουν και οικογένειες με δύο μαμάδες ή με δύο μπαμπάδες» υπογράμμισε η κυρία Γιαννακάκη εξηγώντας πως στο εξωτερικό μιλούν ανοικτά στα παιδιά για όλους τους τύπους των οικογενειών, ενώ στη χώρα μας δεν αναφέρονται οι τύποι των πυρηνικών και μονογονεϊκών οικογενειών.