Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα. Έμεινε στην εξουσία από το 1983 έως το 1989 και έπεσε όταν… σταμάτησε να κάνει τα χατίρια των ΗΠΑ και έγινε η αμερικανική επέμβαση στη χώρα!

Το θάνατο του Μανουέλ Νοριέγκα ανακοίνωσε ο νυν πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα. “Ο θάνατος του Μανουέλ Νοριέγκα κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία μας. Οι κόρες και η οικογένειά του αξίζουν να τον θάψουν εν ειρήνη”, έγραψε ο Βαρέλα.

Muerte de Manuel A. Noriega cierra un capítulo de nuestra historia; sus hijas y sus familiares merecen un sepelio en paz.

Ο Νοριέγκα ήταν σε κώμα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν προκλήθηκε αιμάτωμα ύστερα από εγχείρηση στον εγκέφαλο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Νοριέγκα ήταν ο άνθρωπος… κλειδί και σύμμαχος των ΗΠΑ, ένας κατάσκοπος της CIA που έγινε πρόεδρος του Παναμά. Ανέβηκε στην εξουσία το 1983 αλλά κάποια στιγμή τα… έσπασε με τους άλλοτε συμμάχους του και εκείνοι (όπως τον έβαλαν) τον έριξαν από την εξουσία με την εισβολή του 1989.

Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε συνεργαστεί ακόμη και με τον Πάμπρο Εσκομπάρ.

Καταδικάστηκε επίσης στη Γαλλία, αλλά και στον Παναμά, για δολοφονίες, διαφθορά και κατάχρηση.

Είχε αρχικά καταδικαστεί στις ΗΠΑ το 1992, ενώ ήταν φυλακισμένος στον Παναμά, για δολοφονία μέχρι το θάνατό του. Αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, για να προετοιμαστεί για την εγχείρηση στον εγκέφαλο.

Πηγη newsit.gr