Περιβαλλοντικές τοξίνες και οι κίνδυνοι για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών

egkyos_h_633_451

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων και η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική, εξέδωσε ανακοίνωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

Η Δρ. Linda Giudice, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγική Ιατρική, δήλωσε: «Την τελευταία πενταετία έχει συγκεντρωθεί σημαντικός όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών».
«Αν η ιατρική κοινότητα και οι ασθενείς γνωρίζουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να έχει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία, ελπίζουμε ότι οι κίνδυνοι θα αποφευχθούν ή μειωθούν», τόνισε.
Επιπλέον, η Δρ. Jeanne Conry, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, μια ομάδα που αντιπροσωπεύει 57.000 γιατρούς, δήλωσε: «Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν για ενδεχόμενη έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους κατά την περίοδο της κυοφορίας».
Η Δρ. Conry, υπογράμμισε: «περισσότερες από 84.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στην παρασκευή και την επεξεργασία προϊόντων και περίπου 700 νέες χημικές ουσίες εισάγονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα οι γενετικές ανωμαλίες, τα ποσοστά αυτισμού και τα περιστατικά καρκίνου του στήθους αυξάνονται».
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η γενετική άλλαξε τα τελευταία 30 με 40 χρόνια, οπότε το πιθανότερο είναι ότι οι αιτίες είναι περιβαλλοντικές. Πολλά χημικά εισάγονται στο περιβάλλον χωρίς τη διενέργεια αξιόλογης έρευνας για τις επιπτώσεις στην υγεία».
Οι επιστήμονες στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, ζητούν επίσης από τους γιατρούς να καταγράφουν το ιστορικό περιβαλλοντικής έκθεσης των ασθενών τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που θα βοηθήσει τις γυναίκες να αποφεύγουν τις επικίνδυνες τοξίνες στο σπίτι και τη δουλειά.
Οι επιστήμονες συνιστούν στις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, στις έγκυες και τις θηλάζουσες να αποφύγουν ορισμένα είδη ψαριών γιατί χημικά όπως ο υδράργυρος από τα ψάρια μπορούν να εισχωρήσουν στον πλακούντα και να συσσωρευτούν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.