Παράταση μέχρι το φθινόπωρο για φόρους

Με εντολή της νέας κυβέρνησης αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2012 η αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και 2011, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε στην αποστολή των σημειωμάτων του ΕΤΑΚ και προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν προκύψει στο έντυπο Ε9 στο οποίο δηλώνεται η ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Για τον ίδιο λόγο υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση και στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του φετινού Ε9, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποια πληροφορία για το εάν θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο η είσπραξη του τέλους ακινήτων (το λεγόμενο “χαράτσι”) μέσω της ΔΕΗ ή θα μετατεθεί και αυτό για το φθινόπωρο.

Εντός του τρέχοντος καλοκαιριού αναμένονταν να αποσταλούν ταχυδρομικώς ειδοποιητήρια σημειώματα για την πληρωμή οκτώ συνολικά νέων φόρων. Με τα νέα δεδομένα  μέχρι το φθινόπωρο θα πληρωθούν μόνο τέσσερις εξ αυτών:

1. το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2009

2. ο Φόρος εισοδήματος 2011

3. το Τέλος επιτηδεύματος

4. η Εισφορά Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011.

 

Για μετά το καλοκαίρι μετατίθενται επίσης

1. το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010

3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011

4. Έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που την 1η Ιανουαρίου 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Για τον Σεπτέμβριο παρατάθηκε και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τη απόφαση του ΥΠΕΚΑ οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου.