Παράνομο επίδομα χηρείας σε διπλοπαντρεμένους

xira

Συνελήφθησαν τρία άτομα, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αθήνα, Καβάλα και Σάμο, καθώς έπαιρναν για χρόνια παράνομα σύνταξη χηρείας από το ΙΚΑ, ενώ είχαν τελέσει και δεύτερο γάμο.Το ποσό που πήραν όλα αυτά τα χρόνια παράνομα, ανέρχεται στις 328.000 ευρώ.

Στην Αθήνα συγκεκριμένα 61ρχονη λάμβανε επί 16 έτη σύνταξη χηρείας, ζημιώνοντας το Ι.Κ.Α. κατά 190.000 ευρώ, στη Καβάλα 64χρονη για οκτώ έτη ζημιώνοντας το Ι.Κ.Α. κατά 55.000 ευρώ και 86χρονος στη Σάμο για δέκα έτη ζημιώνοντας το Ι.Κ.Α. κατά 83.000 ευρώ.

Η 61χρονη μετά το θάνατο του συζύγου της (το Μάρτιο του 1997), ξεκίνησε να παίρνει σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με απόφαση του Ιδρύματος.

Έπειτα από επτά περίπου μήνες (29/11/1997) σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς ωστόσο να τον δηλώσει, όπως όφειλε στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να διακοπεί η σχετική καταβολή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη, επί δεκαέξι (16) περίπου έτη.

Το πρωί σήμερα, Πέμπτη, η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας συνέλαβε την 61χρονη, ύστερα από ανάληψη της σύνταξης, από ταμείο υποκαταστήματος Τράπεζας σε περιοχή της Αθήνας.

Στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα (1) βιβλιάριο καταθέσεων Τράπεζας, το χρηματικό ποσό των (365) ευρώ, ένα (1) αντίγραφο αποδεικτικό ανάληψης χρημάτων και μια (1) κάρτα ανάληψης χρημάτων.

Το συνολικό ποσό  που έχει πάρει παράνομα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και ζημιά για το Ι.Κ.Α., ανέρχεται τουλάχιστον στις (190.000) ευρώ, χωρίς τους τόκους 16 ετών, ενώ θα προσδιοριστεί με ακρίβεια, μετά την έκδοση της πράξης καταλογισμού από το αρμόδιο Υποκατάστημα του Ιδρύματος.

Η 64χρονη προέκυψε ότι μετά το θάνατο του συζύγου της (το Μάρτιο του 2000), άρχισε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με σχετική Απόφαση του Ιδρύματος.

Πέντε περίπου χρόνια μετά (05/03/2005) σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς ωστόσο να τον δηλώσει, ως όφειλε στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να διακοπεί η σχετική καταβολή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη, επί οκτώ (8) περίπου έτη.

Σήμερα το πρωί η ΥπηρεσίαΟικονομικής Αστυνομίας εντόπισε σε περιοχή της Νέας Περάμου Καβάλας την 64χρονη και την συνέλαβαν, ενώ στην κατοχή της βρέθηκε και κατασχέθηκε μία (1) κάρτα ανάληψης με την οποία πραγματοποιούσε τις αναλήψεις των συντάξεων.

Όλα αυτά τα χρόνια, πήρε παράνομα τουλάχιστον στις (55.000) ευρώ, ενώ θα προσδιοριστεί με ακρίβεια, μετά την έκδοση της πράξης καταλογισμού από το αρμόδιο Υποκατάστημα του Ιδρύματος.

Ο 86χρονος προέκυψε ότι μετά το θάνατο της συζύγου του (το Φεβρουάριο του 2000), άρχισε να λαμβάνει σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με σχετική Απόφαση του Ιδρύματος.

Ύστερα από τρία χρόνια περίπου (29/05/2003) σύναψε δεύτερο γάμο, χωρίς ωστόσο να τον δηλώσει, ως όφειλε στο Ι.Κ.Α., προκειμένου να διακοπεί η σχετική καταβολή, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να λαμβάνει παράνομα τη σύνταξη, επι δέκα (10) περίπου έτη, έως τώρα.

Ο 86χρονος εντοπίστηκε σήμερα σε περιοχή του Πυθαγόρειου Σάμου και συνελήφθη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα (1) βιβλιάριο καταθέσεων τραπέζης.

Και σε αυτή τη περίπτωση, το συνολικό ποσό που έχει πάρει παράνομα, όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο αποτελεί συγχρόνως και ζημιά για το Ι.Κ.Α., ανέρχεται τουλάχιστον στις (83.000) ευρώ, ενώ θα προσδιοριστεί με ακρίβεια, μετά την έκδοση της πράξης καταλογισμού από το αρμόδιο Υποκατάστημα του Ιδρύματος.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. και τα αρμόδια Υποκαταστήματα ενημερώθηκαν, προκειμένου να διακόψουν άμεσα την καταβολή των συντάξεων και να προβούν στις δικές τους περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.