Παραιτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

habdalΥπέβαλε την παραίτηση του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δύο εβδομάδες αφού χρίστηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν και κατά πόσο  ο Αμπάς θα αποδεχθεί την παραίτηση του Χαμντάλα, ακαδημαϊκού και ανεξάρτητου πολιτικού η κυβέρνηση του οποίου συνεδρίασε για πρώτη φορά μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο Χαμντάλα προέβη στην αιφνίδια, απροσδόκητη κίνηση αυτή λόγω μιας “διένεξης για τις εξουσίες του”.

Να σημειώσουμε πως ο προκάτοχος του Σαλάμ Φαγιάντ, οικονομολόγος με σπουδές στις ΗΠΑ, παραιτήθηκε τον Απρίλιο μετά από έξι χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία και σημαδεύτηκαν από οικονομικές προκλήσεις και αντιπαλότητες με πολιτικούς της Φάταχ, οι οποίοι ανυπομονούσαν να πάρουν στα δικά τους χέρια τους μοχλούς της εξουσίας.

Η Παλαιστίνη μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε Χαμάς και Φατάχ το 2007, δεν υπάρχει κοινοβούλιο. Ενώ η Χαμάς έχοντας κερδίσει τις εκλογές του 2006, κυβερνά το κομμάτι της Λωρίδας της Γάζας ενώ η Φατάχ την κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς Δυτική Όχθη.