Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη να εξεταστούν έκτακτα μέτρα στήριξης απέναντι στο “τσουνάμι” της ενεργειακής ακρίβειας. Πανευρωπαϊκή ανησυχία για το “ράλι” των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.
Θετικό αντίκτυπο στους κόλπους των “27” είχε η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού η Ευρώπη να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κρατών – μελών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο “τσουνάμι” των ανατιμήσεων στην ενέργεια, οι οποίες, πριν περάσει ένα 24ωρο από την έναρξη του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, λαμβάνουν εφιαλτικές διαστάσεις…
Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, συμπεριλήφθηκε σχετική αναφορά και συγκεκριμένα στην παράγραφο 10 αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι… «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και καλεί, ειδικά, την Κομισιόν να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται ο τομέας της ενέργειας». Με την άφιξη του στo κτίριο Europa, στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μία πρόβλεψη η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο τη λήψη εκτάκτων μέτρων που θα υποστηρίξουν τα κράτη – μέλη απέναντι στις ενδεχόμενες, όπως είπε, απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς, και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στον δρόμο υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».
Τα έκτακτα μέτρα στήριξης που βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι…
Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα και μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση επικεντρώνει στη δημιουργία ενός ταμείου στην Ε.Ε. που θα συγκεντρώσει δεκάδες δις ευρώ από μελλοντικές εισροές από τις πωλήσεις των δικαιωμάτων ρύπων και θα χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη.
Παράλληλα η Αθήνα ζητά να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση αντίστοιχη με αυτή που επικράτησε την περίοδο της πανδημίας με κοινές παραγγελίες φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι χώρες να πετύχουν καλύτερες τιμές, αλλά και ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που διαρκεί η κρίση.
Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι για το επόμενο διάστημα υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, δεδομένου όμως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας διεθνώς, τα αρμόδια υπουργεία είναι σε εγρήγορση προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα. Ο αποθηκευτικός χώρος LNG στη Ρεβυθούσα έχει εφοδιαστεί στο μέγιστο βαθμό, ενώ έχει καταρτιστεί plan b’ που προβλέπει περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο και προμήθεια μέσω του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ αξιοποιηθεί.
Στη “μάχη” θα ριχτούν και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που θα λειτουργήσουν με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η Ελλάδα να μείνει χωρίς ρεύμα.
www.newsit.gr