Παναγιώτης Στεφανόπουλος: Οργώνει με το ποδήλατό του Αχαϊα και Ηλεία και χαρτογραφεί τις διαδρομές για ταξίδια σε δύο τροχούς, γνωρίζοντάς μας με έναν άλλο κόσμο

dgtquawmke56cb0819540d1

H πρώτη μας γνωριμία, έγινε με τρόπο …επεισοδιακό. Αφορμή τα καυστικά του σχόλια κάτω από τα άρθρα μου, όπου κατέθετε τις διαφωνίες του και ένας διάλογος που συνεχίστηκε στο inbox με τα ενδιαφέροντα «πυρά» των επιχειρημάτων. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Παναγιώτης δεν έπαψε ποτέ να «στολίζει» τις απόψεις μου με τις δικές του, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει και αύριο και μεθαύριο, προφανώς επειδή όταν συγκρούονται αντιλήψεις, θα συγκρούονται σε αυτό τον κόσμο και οι λέξεις και οι θεωρίες. Άλλωστε χωρίς συγκρούσεις, δεν προχωράει τίποτα γρηγορότερα από τους κουρασμένους, πλην ασφαλείς, βηματισμούς μιας χελώνας.

Στο ενδιάμεσο, πληροφορήθηκα εντελώς συμπτωματικά, ότι ο Παναγιώτης Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε πάρει φωτιά με το θέμα μου για την πίστα pumptrack (ως μέλος και της Λέσχης Ορεινής Ποδηλασίας, δεν είχε προκαλέσει τυχαία το ενδιαφέρον μου καθώς αντίθετα με ό,τι συνηθίζεται στο χώρο του ιντερνετ, είχε κάτι να πει και όχι κάτι να …βρίσει, ακόμη και όταν είχε δίκιο.

‘Ωσπου ανακάλυψα ότι πίσω από τον panagioti stefanopoulo του fb, βρίσκεται ένας πολύ ενδιαφέρον και πολύ ανήσυχος τύπος, ένας φιλόλογος που, όπως συμβαίνει με την γενιά του, εργάζεται σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, πλην του αντικειμένου σπουδής του, ένας μανιώδης ποδηλάτης, που ταξίδεψε στην Πάτρα κάνοντας τη διαδρομή Άμστερνταμ- Βενετία με το ποδήλατό του, κυκλοφορεί και μετακινείται μόνο πάνω σε δύο ρόδες και κάνει κάτι που δεν ήξερα καν ότι μπορεί να υπάρχει στην περιοχή: «χαρτογραφεί» τις ποδηλατικές διαδρομές του νομού και της γειτονικής Ηλείας και τις φωτογραφίζει με τρόπο που θα ζήλευε και ένας ταλαντούχος επαγγελματίας φωτογράφος, απευθύνοντας μια άλλου τύπου πρόκληση, στις γενιές που έρχονται με φόρα και με …ορθοπεταλιές.

Στα 31 του χρόνια ο Παναγιώτης ο οποίος κατάγεται από τον Πύργο, αλλά ζει στην Πάτρα και ταξιδεύει συχνά, έχει ήδη δημιουργήσει μια σημαντική υποδομή για όσους αγαπούν το ποδήλατο, ή απλώς το… σκέφτονται, αλλά και- κυρίως- για όσους επιχειρούν ταξίδια με πεντάλ κάτι που στην περιοχή μας φαντάζει ακόμη …αλλόγλωσσο, αλλά στην Ευρώπη αποτελεί μια τάση με συνεχώς αυξανόμενο fun club.

Το blog του, το koliri84, είναι μια έκπληξη για όσους όσους θέλουν να δουν τον τόπο με άλλα μάτια, καθώς οι φωτογραφίες του, το 95% των οποίων έχουν τραβηχτεί με μια μικρή pocket μηχανή των 100 ευρώ, είναι μικρά έργα τέχνης.

Το «όλα γύρω από ποδήλατο» αποκτά εδώ τη σημασία του, με λεπτομέρειες για περάσματα σε βουνά και πεδιάδες, ακόμη και συμβουλές για ευεξία, σωστή διατροφή, άσκηση και δίαιτα επί της …ρόδας και βεβαίως με κατάθεση εμπειριών που σε κάνουν να θέλεις να πάρεις ένα ποδήλατο και να…εξαφανιστείς.

Το koliri84 αποτελεί προϊόν προσωπικής του δουλειάς. Πρώτα η προετοιμασία, το ταξίδι, η καταγραφή και οι φωτογραφίες και μετά το γράψιμο και το ανέβασμα της πληροφορίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παναγιώτης επέστρεψε στην Πάτρα από το Άμστερνταμ με ένα …ποδήλατο.

«Το 2013 ζούσα στο Άμστερνταμ όπου και εργαζόμουν. Ξέρεις πόσο ευρεία διαδεδομένα είναι τα ποδήλατα στην Ολλανδία… Θα επέστρεφα για διακοπές και είπα, “αφού πάω Ελλάδα, ας γυρίσω με το ποδήλατο”. Οργάνωσα το ταξίδι μου, καβάλησα το ποδήλατο και έφτασα ποδηλατώντας έως τη Βενετία με τη βοήθεια ενός κλασσικού GPS στο κινητό μου με σημεία αναφοράς στο χάρτη.

Το ταξίδι διήρκεσε 11 ημέρες έως τη Βενετία και από εκεί επέστρεψα με πλοίο. Στο blog περιγράφω αναλυτικά αυτό το ταξίδι (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), την προετοιμασία, τις στάσεις, την εμπειρία…».

Με τις μνήμες ενός τόσο μεγάλου ταξιδιού, αλλά και την εμπειρία του Άμστερνταμ όπου ένα τέτοιο επίτευγμα θεωρείται φυσιολογικό και σίγουρα όχι φερμένο από το… υπερπέραν, ο Παναγιώτης άρχισε να αναζητάει πληροφορίες σχετικά με ποδηλατικές διαδρομές γύρω από την πόλη, τρόπους μετάβασης και πληροφορίες για το ανάγλυφο, το υψόμετρο, τις ανηφόρες, τις κατηφόρες, τις καιρικές συνθήκες, για να ανακαλύψει ότι απλώς τέτοιες πληροφορίες δεν υπήρχαν!

«Ξεκίνησα τότε μόνος μου να καταγράφω διαδρομές, και πληροφορίες και παράλληλα να δημιουργώ ένα αρχείο από το blog ώστε ο καθένας να μπορεί να κατεβάζει και να βλέπει στην google earth τις διαδρομές, αλλά και εικόνες από αυτές. Οι φωτογραφίες έχουν ρόλο στο να προκαλέσουν και να προσκαλέσουν κάποιον που κάνει ποδήλατο, να βγει παραέξω να παρακινηθεί, να πάρει το ποδήλατό του και να γνωρίσει έναν άλλο κόσμο» μου λέει.

Αυτή ήταν η αρχή για το koliri84, το οποίο μετράει ήδη τρία χρόνια λειτουργίας και έχει περί τις 165.000 επισκέψεις το χρόνο από από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η πορεία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και σίγουρα πρωτοποριακή σε επίπεδο χώρας. Διαδρομές δρόμου, διαδρομές βουνού, χάρτες, εφαρμογές, συμβουλές για αρχάριους, ποδηλατοβιώματα αλλά και απαντήσεις σε συνήθεις απορίες και διαδρομές στο εξωτερικό, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον blog για τον κόσμο του ποδηλάτου τους εραστές, ή τους επίδοξους εραστές του.

36 διαδρομές δρόμου που ενώνουν την Αχαϊα και την Ηλεία, διαδρομές που ενώνουν την Πάτρα και τα περίχωρά της, αλλά και τις άλλες περιοχές του νομού, και διαδρομές εντός του νομού Ηλείας, σας περιμένουν με τον χάρτη και τις φωτογραφίες τους.

24 διαδρομές βουνού, μας σκαρφαλώνουν στο Παναχαϊκό, τον Ομπλό, το Σανταμέρι και τον Ερύμανθο και μας αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε την εκτόνωση και την επαφή με τη φύση.

“Εδώ θα βρείτε όλες τις διαδρομές για βουνό και χώμα που έχω καταγράψει/χαρτογραφήσει με συνοδεία φωτογραφιών καθώς και πληροφορίες για απόσταση, υψομετρικά δεδομένα κλπ, ενώ στο τέλος της σελίδας υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για χάρτες και εφαρμογές για να προβάλλετε τα αρχεία kml που αναπαριστούν τις διαδρομές” γράφει το ενημερωτικό σημείωμα.

Στον Παναγιώτη αρέσει να κάνει κολάζ με τα ίδια μέρη σε διαφορετικές εποχές. Στο koliri84 θα βρείτε καταπληκτικές λήψεις από το Σανταμέρι και την Πηνεία.

Πιστεύει ότι το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής είναι ιδανικό για ποδήλατο αν και “στο θέμα του ποδηλάτου η πόλη ακόμη πάει …μπουσουλώντας με αποσπασματικές ενέργειες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα αρχίσει να τρέχει”.

Εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού και ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς φαίνεται η περιοχή μας μέσα από τα μάτια ενός ποδηλάτη.

«Στο blog δίνουμε τη δυνατότητα της ενημέρωσης σε έναν επισκέπτη. Θέλει ας πούμε να πάει κάποιος Πάτρα- Πύργο μέσω φράγματος. Κατεβάζει τη διαδρομή στο κινητό του, την φορτώνει σε GPS, τη χαρτογραφεί και είναι έτοιμος»

Ήδη όπως μου λέει, Πατρινοί άλλα και επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν δείξει μεγάλο ενδαφέρον για τη διαδρομή προς Αρχαία Ολυμπία.

Επειδή όμως καλά είναι τα ταξίδια σε δύο τροχούς, αλλά είναι απαραίτητη και η καλή φυσική κατάσταση, ο Παναγιώτης μαθαίνει τους χρήστες του να θρέφονται σωστά και να γυμνάζονται όπως πρέπει.

O ίδιος ο Παναγιώτης, περιγράφει με δυνατά χρώματα την εμπεορία ενός ταξιδιού με ποδήλατο συστήνοντας παράλληλα τον ευατό του μέσα από το πεδίο της φύσης και των συναισθημάτων που πότε ενεργοποιεί και πότε υπαγορεύει: “Είμαι ένας οπαδός του ποδηλάτου και με κινητήρια δύναμη την αγάπη μου για τη φύση έχω “οργώσει” μεγάλο μέρος της Ηλείας και της Αχαίας. Από τα βουνά και τα οροπέδια μέχρι τους κάμπους και τα δάση “ζηλεύω” τον εαυτό μου που είχα την τύχη να αντικρύσω εικόνες και να βιώσω συναισθήματα μοναδικά.
Σκοπός μου μέσα απο τις περιπλανήσεις μου να αποδείξω ότι το ποδήλατο είναι το καταλληλότερο μέσο για να παρατηρήσουμε και να έρθουμε πιο κοντά στη φύση.
Οπως λέω και σε φίλους, αυτό που μετράει είναι η ταχύτητα. Ταξιδεύοντας με το ποδήλατο έχεις το χρόνο και την ευχέρεια να ανακαλύψεις, να φωτογραφίσεις και να αναδείξεις μικρές γωνιές φυσικού κάλλους που ούτε θα φανταζόσουν ότι υπάρχουν. Πόσες φορές με ρωτούν που βρίσκεται το μέρος που απεικονίζει μια φωτογραφία μου.,,

Όταν τους απαντώ ότι είναι δίπλα πχ στην Εθνική οδό, με κοιτούν με απορία καθώς έχουν κάνει πολλές φορές την ίδια διαδρομή αλλά δεν έχουν “δει” και “βιώσει” τίποτα. Κλεισμένοι και απομονωμένοι μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί όπου παλεύουν με το χρόνο και την απόσταση.
Με το ποδήλατο βιώνεις όλη τη διαδρομή προς τον προορισμό σου. Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά.
Κάθε διαδρομή ανεξάρτητα με τον τελικό προορισμό κρύβει όμορφες εκπλήξεις. Το ταξίδι πλέον δεν είναι μια απαραίτητη διαδικάσια για να πάμε εκεί που θέλουμε αλλά μια συνεχής αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Είσαι πλούσιος με όσα είδες στο δρόμο, όπως λέει και ο Καβάφης. Και με το ποδήλατο είσαι σίγουρος ότι τα είδες όλα.
Έχοντας κάνει μια διαδρομή τουλάχιστον μία φορά αποκτώ μια τελείως διαφορετική αντίληψη του χώρου και του αναγλύφου που κινήθηκα. Καταλαβαίνω κάθε ανηφόρα και κάθε κατηφόρα. Αισθάνομαι την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην κορφή ενός λόφου και τη δροσιά ενός φαραγγιού. Βλέπω κάθε λιβάδι και κάθε μοναχικό δέντρο. Νιώθω το απάγγιο που μου προσφέρει η κάθε πλαγιά. θυμάμαι αν κουράστικα και αν κόπιασα.

Η μνήμη της καρδιάς μου που χτυπάει γρήγορα θα με συντροφεύει όταν θα θυμάμαι εκείνο μου το ταξίδι. Γίνομαι ένα με το τοπίο που διασχίζω. Δεν πηγαίνω απλά κάπου περνώντας από κάπου.Το κάθε μέτρο είναι ταξίδι και εμπειρία, μέχρι να έρθει το επόμενο. Οι μνήμες χαράσονται στην άσφαλτο που πατάς. Ακόμα και ο καιρός εκείνης της μέρας σου μένει χαραγμένος. Θυμάσαι αν ίδρωνες και αν καιγόσουν κάτω από το μεσημεριανό ήλιο ή αν που και που κάποιο σύννεφο ή κάποια σκιά σε ανακούφιζε για λίγα δευτερόλεπτα.

Το χειμώνα στο βουνό θυμάσαι κάθε ηλιακτίδα που χτύπησε επάνω σου. Τη θυμάσαι γιατί την ένιωσες. Ένιωσες την ανακούφιση που σου προσέφερε. Πως να ξεχάσω τον ήλιο που ξεπρόβαλε πάνω στο χιονισμένο Πρασούδι και οι αντανακλάσεις δημιούργησαν μια μοναδική εικόνα. Η ευφορία και το δέος που ένιωσα είναι συναισθήματα μοναδικά.
Πως να βιώσεις την άνοιξη αν δεν περάσεις απο μέσα της; Πώς να νιώσεις το χειμώνα αν δεν σε πιάσουν ρίγη από το κρύο. Πως θα νιώσεις άμα το σώμα σου δεν νιώσει. Άμα δεν εκτεθείς και δεν γίνεις ένας; Πίσω από το τζάμι και το καλοριφέρ είσαι ένας παρατηρητής απλά. Πάνω στο ποδήλατο είσαι και νιώθεις ένα με την εποχή.
Η άνοιξη είναι οι μυρωδιές οι ήχοι και τα χρώματα. Από την μυρωδιά του θάνατου ενός ζώου έως το χαμομήλι και από την εικόνα του ανοιχτόχρωμο γρασιδιού έως τις κουτσουπιές, η άνοιξη σου μιλάει. Και εσύ πρέπει να είσαι εκεί έξω για να αφουγκραστείς και όχι να είσαι κλεισμένος σε ένα τενεκέ και η μόνη αλληλεπίδραση που θα έχεις με τη φύση να είναι η στάση για κατούρημα.
Κάθε μήνας έχει διαφορετική σημασία για ένα ποδηλάτη. Έιναι εκτεθειμένος στα στοιχεία και έχει μάθει να τα διαβάζει και να τα σέβεται”.

Αυτός λοιπόν είναι ο Παναγιώτης Στεφανόπουλος, ο οποίος και αύριο θα συνεχίσει να μου τα… ρίχνει κάτω από τις απόψεις μου όταν διαφωνεί, όπως θα συνεχίσει και τις βόλτες του πάνω σε μια σέλα, φτιάχοντας το χάρτη του ποδηλάτου σε μια αυτοκινητοκρατούμενη πόλη.

Ένας νέος άνθρωπος που όχι μόνο διαφωνεί αλλά και προτείνει. Ένας νέος άνθρωπος, κυρίως, που δημιουργεί πάνω σε ό,τι αγαπάει. Άρα ένας τυχερός άνθρωπος

Πηγή:http://www.thebest.gr