Πάγκαλος: «Παρακολουθούσαμε τους αμερικανούς πρεσβευτές σε Αθήνα και Αγκυρα!»

? ???????????? ??? ?????????? ???????? ???????? ????????? ??? ?? ?????? ???????, ???? ?? ?????????? ??? ?????????? ??????????, ??????? 14 ?????????? 2009.  ???-???/???-???/?????? ??????????

Σε προκλητικές αποκαλύψεις προχώρησε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για τους κοριούς της NSA που λειτουργούσαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καταφέρει να παρακολουθούν όχι μόνο τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα αλλά και τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο: Οτι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα, μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν» είπε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στον καιρό που ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το εγκώμιο της ΕΥΠ για αυτήν της τη δράση, την οποία μάλιστα περιέγραψε με λεπτομέρειεςεπέλεξε ο πρώην πουργός. «Δεν ξέρω ποιος ήταν ο Λάλας και μην προσπαθείτε να το γελοιοποιήσετε, διότι αυτός ήταν ένα γελοίο πρόσωπο. Η ΕΥΠ ήταν, προς τιμήν της. Έγραψε μια ένδοξη σελίδα. Παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις δύο πρεσβείες, της Αγκυρας και της Αθήνας».

Στην ερώτηση, αν η ΕΥΠ το έκανε νομίμως, ο κ. Πάγκαλος τόνισε: «πλάκα μου κάνετε; Μα, τι με ρωτάτε τώρα; Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Κι αν το έστελναν μόνον στον υπουργό Εξωτερικών; Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ – που μπορεί να είναι ο υπουργός Εσωτερικών ή Προεδρίας, διότι κάποτε ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Βεβαίως και παρακολουθούσαμε και όλοι μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν. Αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους».

«Να είστε εθνικά υπερήφανοι, διότι για… βρωμοδουλειές είμαστε πρώτοι» προσέθεσε.
«Πότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών; Κράτησε πολύ λίγο. Και δεν μάθαινα και κάτι σοβαρό, διότι όλα αυτά που έλεγαν τα ήξερα. Απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Αγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “what is this motherfucker Pangalos doing?”. Και ο άλλος να απαντά “this motherfucker called me today” κοκ. Φιλικά οι άνθρωποι… Και εγώ αντιστοίχως μιλούσα με συναδέλφους μου για κάποιους Αμερικάνους, όταν ήξερα και νόμιζα ότι κανείς δεν με ακούει. Τα άλλα τα ξέραμε, το γενικό πνεύμα της συζήτησης. Είχαμε κάνει τις αναλύσεις μας, τα ξέραμε» σχολίασε ο πρώην υπουργός.