Π. Ρήγας: Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

rhgas1_2_0«Εμείς υλοποιούμε ό,τι είχαμε αναλάβει, πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες – Το πρόβλημα δε λύνεται κλείνοντας τα σύνορα και λειτουργώντας με τη λογική του φόβου» τονίζει μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Το έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αγρότες πρέπει να μπουν σε διάλογο με την κυβέρνηση. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει, Πρωθυπουργός της χώρας να τους καλεί να συζητήσουν. Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί είναι στη διαβούλευση. Υπάρχουν σκέψεις για βελτιωτικές προτάσεις όπως έγιναν και για τους άλλους χώρους. Θεωρώ ότι και με τους αγρότες μπορεί και υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις στα όποια προβλήματα αυτή τη στιγμή βάζουν. Είναι προς όφελος των αγροτών αυτό το νομοσχέδιο έτσι όπως είναι και πρέπει να κρατηθεί. Έχουν δοθεί μέχρι τώρα 2 δις από τις επιδοτήσεις στους αγρότες.


Για δηλώσεις που δυναμιτίζουν τον διάλογο

Εγώ συνομίλησα με τους αγρότες σε μεγάλη εκδήλωση στην Βέροια. Θεωρώ ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο δυνατό. Δεν πρέπει να αφήνουν να υπονομεύεται η προσπάθεια και ο αγώνας τους για την επιβίωση και για καλύτερη παραγωγή τα επόμενα χρόνια, από ακραίους κύκλους.


Εάν δεν ξεκινήσει ο διάλογος μέχρι την Πέμπτη και επιχειρήσουν να έρθουν στην Αθήνα

Όταν υπάρχει η δυνατότητα του διαλόγου, όταν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να λυθούν αιτήματα τα οποία αυτή η ομάδα των συμπολιτών μας βάζει για συζήτηση γιατί λοιπόν δεν θέλουν να γίνει αυτός ο διάλογος; Δημιουργούν την εικόνα προς την κοινωνία ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο διάλογο και το μόνο που θέλουν είναι να έρθουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα.;  Ζητάω μία πειστική εξήγηση απ’  όλους τους αγρότες που αγωνιούν για την παραγωγή τους και για την επιβίωση τους. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση πριν την Παρασκευή. Μέσα από το νομοσχέδιο προβλέπονται πολλά θετικά μέτρα για τους αγρότες. Ένα από τα βασικά είναι το μητρώο αγροτών το οποίο το ζητούσαν εδώ και χρόνια.  Το μητρώο η κυβέρνηση θα το νομοθετήσει. Το εργόσημο το οποίο πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται και να περνάει στα έξοδα τους, και αυτό έχει περάσει. Έχουμε πει για το θέμα του ΦΠΑ ότι ο συμψηφισμός πρέπει να γίνεται και μάλιστα γρήγορα. Όλα αυτά είναι προς την θετική κατεύθυνση. Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει δυνατότητα και μπορεί να βρεθεί λύση καθώς το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση.


Για τις δυσκολίες του βιώνουμε και την διαχείριση τους

Νομίζω ότι αυτό το κλίμα που βγαίνει προς τα έξω δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και την πολίτικη που είναι προς όφελος του λαού. Αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει ήταν μια δύσκολη  επιλογή ευθύνης. Έχουν υπάρξει θετικά βήματα στην οικονομία. Η ύφεση είναι στο 0 %, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όμως υπάρχει μια ένταση απλό τις κοινωνικές ομάδες και ταυτόχρονα μία μεγάλη επίθεση από όλη την διαπλοκή. Και σιγοντάρονται όλες αυτές οι κινητοποιήσεις από την διαπλοκή που τα προηγούμενα χρόνια και μιλάω και για κανάλια που χαρακτηρίζουν τους αγρότες τεμπέληδες. Εμείς δεν λέμε ότι είναι τεμπέληδες οι αγρότες και τους καλούμε σε διάλογο.   Εάν υπάρχει ο στόχος  να πέσει η κυβέρνηση και να γίνει «αριστερή παρένθεση» δεν θα τους γίνει αυτή χάρη.


Για τα σενάρια περί εκλογών

Δεν χρειάζονται εκλογές, είναι πρόσφατη και νωπή η εντολή του ελληνικού λαού. Εμείς δεν θέλουμε εκλογές ούτε έχουμε τέτοια διάθεση και σκοπό. Εμείς μιλάμε για λήξη της τετραετίας όπου θα υπάρχει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε χαράξει τον οδικό χάρτη κάνοντας μια πολύ δύσκολη επιλογή. Κάναμε αυτή την επιλογή αλλά την κάναμε προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας . Θα προχωρήσουμε με προσήλωση στο στόχο ανάκαμψης της οικονομίας και της παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.


Για προτάσεις στους δανειστές και αν θα είναι πιο κοντά στα δικά τους θέλω για να ξεμπλοκαριστεί η διαπραγμάτευση

Η πρώτη κουβέντα η οποία έγινε είναι ότι οι θεσμοί στη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι σύμφωνοι. Υπάρχουν ορισμένα παραμετρικά τα οποία θα κουβεντιαστούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπάρχει λόγος να γίνει περικοπή κύριων συντάξεων. Πρέπει να το αντιληφθούν και οι θεσμοί.


Για τη διετή αναστολή της Σένγκεν

Η χώρα μας σε σχέση με το προσφυγικό έχει δείξει υπομονή. Ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Εμείς υλοποιούμε ό,τι είχαμε αναλάβει. Πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Η Τουρκία πρέπει να πειστεί ώστε εκεί να γίνεται η ταυτοποίηση και η μετεγκατάστασή τους. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Το πρόβλημα δε λύνεται κλείνοντας τα σύνορα και λειτουργώντας με τη λογική του φόβου. Όσοι ονειρεύονται την έξοδο της χώρας από τη Σενγκεν, και αυτό κυρίως αφορά τον κο Μητσοτάκη και τη ΝΔ ας απαντήσουν αν στηρίζουν αυτές τις προτροπές όπως του κου Βέμπερ και άλλων.

Πηγή:https://left.gr