Π. Ρήγας: Επιβεβλημένο να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη σε σχέση με τη συριακή κρίση

rigas47_4Σημεία τοποθέτησης του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΤΩΡΑ» με την δημοσιογράφο A. Μπουσδούκου.

Για την αναγνώριση της προσπάθειά μας για το προσφυγικό

Έχει φανεί από χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες ότι στην Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια την οποία έχει κάνει η χώρα μας πάνω στο ζήτημα. Έχει αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και έχει υλοποιήσει τα πρακτικά μέτρα για να μπορέσει να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού. Είναι επιβεβλημένο όμως να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη σε σχέση με τη συριακή κρίση και την αύξηση των εντάσεων  στην ευρύτερη περιοχή που να απειλούν την ειρήνη. Το προσφυγικό είναι μία πολύ μεγάλη κρίση το οποίο μπορεί να δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλο ρήγμα στη συνοχή της Ευρώπης.

Υπάρχει η διάθεση και οι φωνές  από την Ευρώπη να μην έχουμε ούτε φράκτες, ούτε τοίχοι, ούτε φαινόμενα ξενοφοβίας, γιατί αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Φωνές όπως αυτές των χωρών του Βίσεγκραντ απομονώνονται από το σύνολο της Ευρώπης.

Για τις διμερείς συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου.

Θα γίνουν διάφορες συναντήσεις στο επίπεδο της συνόδου κορυφής και νομίζω ότι θα υπάρξει συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αξιολόγηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Για το αν υπάρχει «εθνικό μέτωπο»  για ανοιχτά σύνορα.

Το έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και από εκεί να γίνεται  η ασφαλής μεταφορά των προσφύγων. Όμως υπάρχουν και ξενοφοβικές απόψεις μέσα στη ΝΔ οι οποίες δεν συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απομονωθούν. Το παράδειγμα της Λέσβου είναι χαρακτηριστικό, το πώς δηλαδή οι πολίτες και οι τοπικές αρχές κράτησαν ψηλά αυτές τις αξίες εν αντιθέσει και με φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό της χώρας.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το αν υπάρχει σύγκλιση των δύο πλευρών.

Μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να γίνει η αξιολόγηση και ταυτόχρονα ν’ ανοίξει και το θέμα της συζήτησης για το χρέος που έχει μπει ήδη επίσημα από πολλούς θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης. Θεωρώ ότι θα ολοκληρωθούν εκτός και αν ακραία νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης θεωρήσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό παιχνίδι που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το παιχνίδι μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών πρέπει να σταματήσει. Να αποφασίσουν αν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσουν τα πράγματα ή θα συνεχίσουν μέσα από την αντιπαράθεση τους να δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Δεν θα είναι μόνο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, θα είναι και πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης και νομίζω το έχουν κατανοήσει όλοι αυτό.

Για τα εσωτερικά μέτωπα και την παραίτηση Σγουρίδη

Πρέπει να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα όπως το θέμα των αγροτών. Ο διάλογος γίνεται πάνω σε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει κατατεθεί, άρα υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να γίνει συζήτηση και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα προς όφελος της παραγωγικής αγροτικής ανασυγκρότησης. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Πιστεύω ότι έχουν πειστεί και οι αγρότες προς αυτή την κατεύθυνση και τα ακραία στοιχεία θα  απομονωθούν γιατί δεν βοηθάνε  την πραγματική επίλυση των προβλημάτων.

Οι δηλώσεις του κ. Σγουρίδη ήταν ατυχείς. Έχει κάνει διευκρινιστική δήλωση και έχει δώσει την παραίτηση του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Θεωρώ ότι για λόγους ευθιξίας έπραξε σωστά και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα κινηθεί όταν επιστρέψει ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: https://left.gr