Ούτε γρατζουνιά η Μέρκελ από το τροχαίο

merkelamaksi

Χθες, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βρισκόταν στη λιμουζίνα της, όταν προκλήθηκε τροχαίο ατύχημα. Η κ. Μέρκελ που επέστρεφε στο Βερολίνο από την εξοχική της κατοικία στο Ούκερμαρκ του Βρανδεμβούργου, προκειμένου να ανακοινώσει τα στελέχη του κόμματός της τα οποία θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση.

Ένας 82χρονος οδηγός ι.χ συγκρούστηκε με το όχημα στο οποίο επέβαινε η κα Μέρκελ. Εκτός από κάποιες υλικές ζημιές μικρής έκτασης, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς. Η Καγκελάριος επιβιβάστηκε άμεσα σε συνοδευτικό όχημα και συνέχισε την διαδρομή της.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναλαμβάνει τρία υπουργεία και οι Σοσιαλδημοκράτες έξι. Έξι από τους συνολικά 15 υπουργούς της νέας κυβέρνησης Μέρκελ θα είναι σοσιαλδημοκράτες.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην μέλους του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, Γιόργκ Άσμουσεν στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, του οποίου ηγείται η πρώην γ.γ. των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες. Η απρόσμενη μετακίνηση του Γ. Άσμουσεν αποδίδεται στο μέτρο της καθιέρωσης του κατώτατου ωρομισθίου στη Γερμανία, με τον ίδιο, ωστόσο, να επικαλείται προσωπικούς λόγους για την αποχώρησή του από την ΕΚΤ.

Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης που περνά «στα χέρια» του σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας: Ο τομέας της Προστασίας Καταναλωτών μεταφέρεται από το υπουργείο Γεωργίας σε αυτό της Δικαιοσύνης.

Καγκελάριος: Άνγκελα Μέρκελ
Υπουργός Οικονομικών: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπουργός Παιδείας και Έρευνας: Γιοχάνα Βάνκα
Υπουργός Άμυνας: Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Υπουργείο Εσωτερικών: Ντε Μεζιέρ
Υπουργός Υγείας: Χέρμαν Γκρέχε
Υπουργείο Καγκελαρίας: Πέτερ Αλτμάιερ
Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και Αντικαγκελάριος: Ζίγκμαρ Γκάμπριελ
Υπουργός Εξωτερικών: Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Αντρέα Νάλες
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Μπάρμπαρα Χέντρικς
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή: Χάικο Μάας
Υπουργείο Οικογένειας: Μανουέλα Σβέσιγκ
Υπουργείο Συγκοινωνιών και Ψηφιακών Υποδομών: Αλεξάντερ Ντόμπριντ
Υπουργείο Αναπτυξιακής και Οικονομικής Συνεργασίας: Γκερντ Μούλερ
Υπουργείο Διατροφής και Γεωργίας: Χανς-Πέτερ Φρίντριχ
Τα υπουργεία των Χριστιανοδημοκρατών

Πέντε υπουργεία και το υπουργείο της Καγκελαρίας θα στελεχώσουν μέλη των Χριστιανοδημοκρατών. Όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει υπουργός Οικονομικών και στη νέα κυβέρνηση, όπως και υπουργός Παιδείας και Έρευνας η Γιοχάνα Βάνκα.