Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τις προσπάθειες Πούτιν για την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας

04D6E91F4AAB7AB7AB29750A02615161Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την προσπάθεια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία και διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τις ρωσικές ενέργειες, ανέφερε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτήν την απόπειρα προσάρτησης» είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

«Καταδικάζουμε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει επίσημα» την Κριμαία υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ενέργειες αποτελούν «μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», καθώς και ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει νέες κυρώσεις, μετά το πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε χθες, δηλαδή τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 11 Ρώσων και Ουκρανών και την απαγόρευση εισόδου τους στις ΗΠΑ.

«Έρχονται κι άλλες», προειδοποίησε ο Κάρνεϊ διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει πότε θα επιβληθούν οι νέες κυρώσεις.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο την κρίση στην περιοχή της Κριμαίας, όπως δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σε μια προσπάθεια «να συνεχίσουν να συντονίζουν τις ενέργειές τους όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία» έγραψε σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας για τη συνομιλία, η Μέρκελ και ο Ομπάμα συμφώνησαν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία συνιστά ένα «απαράδεκτο πλήγμα» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζουν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ εναντίον εκείνων που έχουν εμπλακεί στην προσάρτηση της Κριμαίας ως συνέπεια των ρωσικών ενεργειών, συμφώνησαν, όμως, ότι είναι ανοικτοί στον πολιτικό διάλογο στην ουκρανική κρίση.