Οριακή η κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι

διαθεσιμοτητα

Οριακή είναι πλέον η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας με τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά για δωδέκατη εβδομάδα από την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. Κρίσιμο το σημερινό ραντεβού του κ. Αρβανιτόπουλου με τον κ. Πελεγρίνη.
Σε θετικό κλίμα, αλλά  με τους πρυτάνεις να επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες που δημιουργεί το μέτρο της διαθεσιμότητας , πραγματοποιήθηκαν οι  συναντήσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο.

«Συζητάμε για την επόμενη μέρα. Ευελπιστούμε πως οι σχολές θα ανοίξουν», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κάνοντας λόγο για «περιεκτική και εποικοδομητική συνάντηση». Ο κ. Σιμόπουλος τόνισε επίσης ότι λειτουργούν ήδη τρεις σχολές του ΕΜΠ και θα γίνουν προσπάθειες να ανοίξουν και οι υπόλοιπες έξι.

Πάντως, η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που συνεδρίασε χθες, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και τονίζει πως «υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος». Η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα.

Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων τάχθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να στηριχθεί. Μετά τη διαθεσιμότητα οι δρόμοι για το πανεπιστήμιο είναι δυο: ή θα λειτουργεί ή θα λειτουργεί. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι υποχρεωμένο να τα βγάλει πέρα-κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», ανέφερε, ενώ από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου είπε ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την επόμενη μέρα.

Κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχει σε λίγες ώρες ο Υπουργός Παιδείας με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. Ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος εξήγγειλε νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Νοεμβρίου, ενώ το κλίμα είναι ιδιαίτερα οξυμένο μετά τις εκατέρωθεν προσφυγές στη δικαιοσύνη.