Οργισμένοι διαδηλωτές έσπασαν το άγαλμα του Λένιν

leninagalama

Οργισμένοι διαδηλωτές με την κυβερνητική στροφή στη Μόσχα και την απόρριψη της ΕΕ, έριξαν και έσπασαν με αξίνες το συμβολικής σημασίας άγαλμα του Λένιν στο κέντρο του Κιέβου, που υποδεικνύει την κοινή ιστορία της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Χιλιάδες Ουκρανοί είχαν «πλημμύρισει» νωρίτερα την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως διαδηλωτές αποκαθήλωσαν το άγαλμα χρησιμοποιώντας μεταλλικές μπάρες και σκοινιά, και στη συνέχεια άρχισαν να σπάνε με σφυριά τα κομμάτια στέλνοντας μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο και το Κρεμλίνο, το οποίο πιέζει το Κίεβο να ενταχθεί στη δική του τελωνειακή ένωση με πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η ευθύνη για την ενέργεια ανήκει σε μία μεμονωμένη ομάδα διαδηλωτών και ότι δεν τυγχάνει της έγκρισης του συνόλου του κινήματος, διαβεβαίωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρίι Τσεβτσένκο.

Τους δρόμους του Κιέβου είχαν κατακλύσει νωρίτερα εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υψώνοντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητώντας την παραίτηση του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες διαδήλωναν, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα «κατάληψης της εξουσίας από ορισμένους πολιτικούς». Η έρευνα αφορά «παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας» κατά τη δήλωση της εκπροσώπου SBU Λάντα Σαφόνοβα.

Η ταυτότητα των πολιτικών δεν διευκρινίστηκε.

Από την περασμένη εβδομάδα η ουκρανική αντιπολίτευση παραμένει στους δρόμους αντιδρώντας στην απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Γιανούκοβιτς, μετά και τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα τη «στρατηγική σύμπραξη» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ότι θέλει να ρίξει τη χώρα στην αγκαλιά της Μόσχας.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους διαδηλωτές να διευρύνουν το κίνημα αμφισβήτησης αποκλείοντας την έδρα της κυβέρνησης. Μέρος των διαδηλωτών εγκατέστησε σκηνές κοντά στην έδρα της κυβέρνησης και έστησε οδοφράγματα.

Εν τω μεταξύ, από τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς για την πραγματοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα αποστολής συμφιλίωσης της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον στο Κίεβο.

Το αντικείμενο της επίσκεψης της Κάθριν Αστον συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία ο κ. Μπαρόζο «επέμεινε στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένταση στην Ουκρανία με την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.