Ομπάμα: Ανακοίνωσε επίσημα την Janet Yellen για την προεδρία της Federal Reserve

130628_janet_yellen_ap_605

Πρότεινε και επίσημα την Janet Yellen, το νούμερο δύο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, για την προεδρία της Federal Reserve, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama.

«Είναι δοκιμασμένος ηγέτες και είναι σκληρή και αυτό ισχύει όχι μόνο γιατί είναι από το Μπρούκλιν», σημείωσε ο Barack Obama σε μια σύντομη δήλωση από το Λευκό Οίκο, ενώ κάλεσε τη Γερουσία να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα της «χωρίς καθυστερήσεις».

Ήταν η πρώτη που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την φούσκα στην αγορά των ακινήτων και την ύφεση, δήλωσε ο Obama και πρόσθεσε ότι: «από τη θέση του αντιπροέδρου τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε υποδειγματική και η κινητήρια δύναμη για τις πολιτικές που βοήθησαν να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη».

Εφόσον η υποψηφιότητα της εγκριθεί από το Κογκρέσο, η Yellen θα αντικαταστήσει τον Ben Bernanke, η θητεία του οποίο λήγει τον Ιανουάριο και θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής στην 100ετή ιστορία της Federal Reserve.

Ο Obama εξήρε επίσης τον νυν πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Ben Bernanke, για τον οποίο είπε: «ήταν μια φωνή σοφίας και ένα σταθερό χέρι».

Την υποψηφιότητα της Yellen χαιρέτισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

«Καλωσορίζω την υποψηφιότητα της Janet Yellen για την προεδρία της Fed μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου. Η Janet αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μια ιδιαίτερα σημαντική θέση. Προσδοκώ στη συνέχιση της συνεργασίας μας».