Olaudah Equiano: Ο άνθρωπος που έζησε τη σκλαβιά και κέρδισε την ελευθερία

Ο Olaudah Equiano είναι ένας πραγματικός θρύλος. Μία συγκλονιστική μαρτυρία, αυτή του Olaudah Equiano κυκλοφορεί και στα ελληγνικά, με τον τίτλο «Το ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του Olaudah Equiano». Είναι η συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία για τη δουλεία, το παζάρι ανθρώπων αλλά και την ερήμωση χωριών της Αφρικής που τροφοδοτούσαν με σκλάβους τη Δύση. Ο Olaudah Equiano έζησε για χρόνια στην ιδιοκτησία αφεντικών, αλλά στη συνέχεια έδωσε τη δική του μάχη μέχρι να ελευθερωθεί.

Η ιστορία του Olaudah Equiano, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του και να ζήσει στην Αγγλία. Μέχρι το τέλος της ζωής του πολεμούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του για να καταργηθεί η δουλεία. Μία ζωή γεμάτη ανατριχιαστικά περιστατικά, τα οποία και κατέγραψε με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο. «Κάποιος κύριος Ντράμοντ μού είπε ότι είχε πουλήσει 41.000 νέγρους και ότι κάποτε έκοψε το πόδι ενός για να μη δραπετεύσει…

Ο Olaudah Equiano και το βιβλίο

Το βιβλίο του εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1789 στο Λονδίνο, την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Ανατυπώθηκε άλλες 9 φορές εμπλουτισμένο με καινούργια στοιχεία για τη ζωή του Olaudah Equiano, ενώ τα έξοδα για τη συντήρησή του, κάθε φορά που το έγραφε, τα κάλυπταν προσωπικότητες από την Αγγλία οι οποίοι τον στήριζαν στην αντίσταση στον θεσμό της δουλείας.

Με την προσθήκη ολόκληρων κεφαλαίων όπου περιγράφονται οι περιπέτειές του στην Αμερική, στις Ινδίες, στη Μεσόγειο και στην Αρκτική, το βιβλίο αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας της εποχής του.

«Ας θυμηθεί ο πολιτισμένος και υπερόπτης Ευρωπαίος ότι κάποτε και οι δικοί του πρόγονοι ήταν, όπως οι Αφρικανοί, απολίτιστοι και κάτι περισσότερο: βάρβαροι. Τους έκανε η φύση κατώτερους από τους γιους τους; Και θα έπρεπε κι αυτοί να είχαν γίνει σκλάβοι; Κάθε λογικός άνθρωπος απαντά «Όχι»». Το 1756, όταν ήταν έντεκα ετών, τον απήγαγαν δουλέμποροι από το Μπενίν της Αφρικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν βίωσε τη φρίκη της δουλείας. Ταξίδεψε στη Νέα Αγγλία, αγοράστηκε, ξαναπουλήθηκε και πολέμησε σαν σκλάβος στον Επταετή Πόλεμο (1756-1763).

Ο Olaudah Equiano και η απελευθέρωση

Η πιθανότητα επιβίωσης ήταν μικρή· πόσο μάλλον εκείνη της απελευθέρωσης. Όμως ο Olaudah Equiano κατάφερε να ζήσει και ελεύθερος πια να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, να παντρευτεί Αγγλίδα και να καταγράψει τις εμπειρίες του σε μία συγκλονιστική αυτοβιογραφία. Γραμμένο στα χρόνια του Διαφωτισμού, το αφήγημα του είναι ένα από τα πρώτα για τη φύση της δουλείας και αποτελεί σταθμό στη μάχη για την κατάργηση της. Διδάσκεται σήμερα στα σημαντικότερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Είναι μία διήγηση γεμάτη παρατηρήσεις, συναντήσεις και ανακαλύψεις.

Ο Olaudah Equiano δεν περιγράφει μόνο την συναρπαστική ιστορία της ζωής του αλλά και καταθέτει τις διάφορες ταυτότητες του: Νέγρος της Αφρικής, σκλάβος στην Αμερική, ταξιδιώτης, αυτοδημιούργητος άντρας και σύμβολο της ελευθερίας.

Το ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του Olaudah Equiano (Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδότης: Ασβός).

Πηγή : newsit.gr