«Ο Σγουρός διαστρεβλώνει την αλήθεια»

693BB1BCD6D6B244335C7DEFE58D2879

Δριμεία κριτική για τον τρόπο αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, άσκησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Κουμουτσάκος, επικεφαλής του συνδυασμού «180 μοίρες και η Αττική αλλάζει πρόσωπο», στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξη Τύπου, «ο απερχόμενος Περιφερειάρχης διαστρεβλώνει την αλήθεια χρησιμοποιώντας μεθόδους δημιουργικής λογιστικής για να βελτιώσει την εικόνα του προγράμματος», ειδικά δε σε ό,τι αφορά την αύξηση των δαπανών από τότε που ανέλαβε Περιφερειάρχης – και όχι την απορρόφησή τους όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος – είναι 167% και όχι 400% όπως έχει υποστηρίξει ο κ. Σγουρός.

Συγκεκριμένα, με την ανάληψη από τον κ. Σγουρό του ΠΕΠ Αττικής, οι δαπάνες που δηλώθηκαν την 30η Ιουνίου 2011 ήταν 163.203.127,57 ευρώ.

Αντίστοιχα οι δαπάνες που δηλώθηκαν στην ΕΕ την 31η Δεκεμβρίου 2013 ήταν 436.782.857,98 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης και Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής, η εικόνα του προγράμματος – όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος – δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που παρουσιάζει ο κ. Σγουρός.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Έκθεσης αναφέρεται ότι «η υπερδέσμευση του προγράμματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (σ.σ. Φεβρουάριος 2014) καθίσταται προβληματική και απαιτεί την άμεση εξυγίανση του». Ακόμη, σημειώνεται ότι παρουσιάζεται «πληθώρα συμβασιοποιημένων έργων που εμφανίζονται ανενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα», κάτι που «δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για το κλείσιμο του Προγράμματος». Γι αυτό, σημειώνεται, «απαιτείται επίσπευση των ρυθμών απορρόφησης του ΠΕΠ Αττικής και απένταξη ανενεργών και προβληματικών έργων».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνεχείς εντάξεις έργων λίγο καιρό πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «τα έργα που εντάσσονται την τελευταία στιγμή έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ολοκληρωθούν έως τις 31/12/2015 οπότε κλείνει το τωρινό ΕΣΠΑ». «Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Φυσικά όχι ο κ. Σγουρός, αλλά ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής που εκτός των άλλων θα έχει να αντιμετωπίσει και το κλείσιμο του ΕΣΠΑ».

Κατηγόρησε τον κ. Σγουρό ότι προχωρά σε συνεχείς εντάξεις για ψηφοθηρικούς λόγους, για να δεσμεύσει νέους πόρους σε έργα παλαιοκομματικής λογικής και τον χαρακτήρισε «παλαιάς κοπής Μαυρογιαλούρο».Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, τα έργα είτε θα απενταχθούν και θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα στην ΕΕ, είτε θα δεσμευθούν μελλοντικοί πόροι με λογική και όρους παρελθόντος, είτε θα πρέπει να συνεχισθούν με εθνικούς πόρους που πρακτικά δεν υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε τη δυναμική συμβολή που δύναται ο ίδιος να έχει στην αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, που απαιτεί επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνογνωσία και σε μια σειρά άλλους τομείς και όχι στις υποδομές, βάζοντας τέλος στις εύκολες επιδοτήσεις. Όπως τόνισε, οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ «βάζουν τέλους στην επιπόλαιη αξιολόγηση και αξιοποίηση έργων». Διότι απαιτούνται εξ αρχής συγκεκριμένοι στόχοι, επιβάλλονται αυστηρότερες αξιολογήσεις και έλεγχοι.

Όπως είπε, «έχουμε τη γνώση, τη τεχνογνωσία, την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις επαφές στις Βρυξέλλες για να αξιοποιήσουμε το νέο ΕΣΠΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς διαμεσολαβητές και χωρίς διερμηνείς».

Και επισήμανε την «αβελτηρία» του κ. Σγουρού ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) να υλοποιήσει ψήφισμα πριν από ενάμισι χρόνο της ΕΝΠΕ για δημιουργία γραφείου της Ένωσης Περιφερειών στις Βρυξέλλες, όταν – όπως τόνισε – για να εξυπηρετήσει κάποιος τα συμφέροντά του πρέπει να είναι παρών εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Επικριτικός υπήρξε και στην υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής, υποστηρίζοντας ότι «τους ενδιαφέρει μόνο να υπηρετήσουν την κομματική στόχευση του κομματικού φορέα. Στόχος του είναι να αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης και να σπρωχθεί η πολιτική ζωή σε αβεβαιότητα και αστάθεια».

Η κα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας, αλλά να ρίξουν την κυβέρνηση. Κι αυτό δεν αποτελεί επίλυση των προβλημάτων της Αττικής. Και σημείωσε σαν ενδεικτικό της άγνοιας για τα προβλήματα της Περιφέρειας την δήλωση ότι «αλλιώς μαζεύουν οι αντιμνημονιακοί τα σκουπίδια και αλλιώς οι μνημονιακοί».

Σε ό,τι αφορά ειδικά στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, που επικαιροποιήθηκε το 2006, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να προχωράμε με παρωχημένο σχεδιασμό και χωρίς να λάβουμε υπόψη την οδηγία πλαίσιο για τα στερεά απόβλητα».

Όπως είπε, οι διαγωνισμοί για τα τέσσερα εργοστάσια έχουν παγώσει. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας νέος, επικαιροποιημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός. Τόνισε, όμως, ότι «δεν προτείνουμε την ακύρωση του Σχεδιασμού» αλλά την εύρεση της καλύτερης λύσης, με μικρότερο κόστος για τους πολίτες και καλύτερη διαχείριση.

Αναφερόμενος γενικά στη στρατηγική που προτείνει ο σχεδιασμός, που θα παρουσιασθεί σταδιακά ανά τομέα μετά τις 17 Απριλίου, οπότε ξεκινά επισήμως η προεκλογική εκστρατεία, σημείωσε ότι στόχος είναι να ανατραπεί η ανισομερής ανάπτυξη της Αττικής. «Θα πρέπει να δούμε την Αττική νοητά με ένα ελικόπτερο από ψηλά» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την ανάγκη να ενδυναμωθεί ο δυτικός τομέας και το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της εμπορικής δραστηριότητας που έρχεται πλέον εξ’ Ανατολών.