«Ο Ομπάμα κάνει μάθημα στον Πούτιν»

0C5CE49FAC9A3DFFF379BFE97E142933Στην επίσκεψη-αστραπή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Βέλγιο και το μήνυμα που θέλησε να διαβιβάσει στον Ρώσο πρόεδρο ότι η προσάρτηση της Κριμαίας συνιστά απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, είναι αφιερωμένα τα σημερινά πρωτοσέλιδα του βελγικού – φλαμανδικού Τύπου. Στα δημοσιεύματα κυριαρχεί η βαρυσήμαντη ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Ίδρυμα Bozar των Βρυξελλών.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η De Tijd, σε πρωτοσέλιδο άρθρο που φιλοξενεί υπό τον τίτλο «Η Ρωσία είναι ταραξίας», επισημαίνει την ρητορική δεινότητα του Αμερικανού προέδρου και δίνει έμφαση στην αναφορά του ότι η Ρωσία, με την εισβολή που πραγματοποίησε και την προσάρτηση της Κριμαίας, υπονομεύει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, παραβιάζοντας, παράλληλα, τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος για μια διπλωματική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει με την Ρωσία «είναι πάντοτε ανοιχτός». «Δεν τίθεται θέμα πολεμικής σύγκρουσης», κατέστησε σαφές ο Αμερικανός πρόεδρος, «ούτε επιστροφής σε συνθήκες ψυχρού πολέμου». «Ούτε οι ΗΠΑ ούτε και το ΝΑΤΟ επιθυμούν μια αντιπαράθεση με την Ρωσία», ξεκαθάρισε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας μπορεί να έχει συνέπειες για την Δύση στο βαθμό που δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. «Ως εκ τούτου», συνέχισε, «εάν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία, τόσο η Ευρώπη όσο οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της».

Επισημαίνεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς – όπως χαρακτηριστικά τόνισε – «οι αρχές και αξίες που πρεσβεύει η ΕΕ είναι κρίσιμες για το μέλλον του παγκοσμίου συστήματος ασφαλείας».

Με τη σειρά της η De Standaard, αφιερώνει το σημερινό κύριο θέμα της στην επίσκεψη Ομπάμα υπό τον τίτλο «Ομπάμα: Η ελευθερία, η ευημερία και οι ηθικές σας υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες από την κοινότητά σας». Τέλος, στο ίδιος μήκος κύματος και η De Morgen χρησιμοποιεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Ομπάμα κάνει μάθημα στον Πούτιν», με υπότιτλο «Κανενός είδους προπαγάνδα δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι είναι λάθος».