Ο Λέτα ζητά νέα ψήφο εμπιστοσύνης

letapsiempist

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, από τη βουλή την 11η Δεκεμβρίου, για να επιβεβαιώσει τη νέα του πλειοψηφία, μετά την αποχώρηση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την κυβερνητική συμμαχία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ο Ενρίκο Λέτα (ο οποίος είχε τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο), είχε επισημάνει ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αφού το Δημοκρατικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει, εκλέξει νέο ηγέτη -αυτή την Κυριακή- και ορίσει τις προτεραιότητες για την κυβέρνησή του το επόμενο έτος.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση κέρδισε με άνεση ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στη Γερουσία με 171 ψήφους έναντι 135, παρά το γεγονός ότι η Φόρτσα Ιτάλια επισημοποίησε τη μετακίνησή της στην αντιπολίτευση ψηφίζοντας κατά.

Η βουλή θα ψηφίσει το πρωί της Τετάρτης 11ης Δεκεμβρίου και ακολούθως η γερουσία θα ψηφίσει το απόγευμα, σύμφωνα με το υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

Καλείται η πλειοψηφία του Λέτα αν και μοιάζει να είναι επαρκώς ισχυρή ώστε να κερδίσει στη διαδικασία αυτή, προηγουμένως να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης συμμαχίας της οποίας ηγείται, στην οποία πλέον κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα.