Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελεσε το θείο του ως προδότη

kimgiongkoun

«Προδότης του έθνους» ήταν η κατηγορία που επέρριψε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν για τον 67χρονο θείο του Τσανγκ Σονγκ Θαέκ, με την οποία και εκτελέστηκε.

«Ο διωγμός και στη συνέχεια η εκτέλεση του Τσανγκ, που ήταν παντρεμένος με την αδερφή του προηγούμενου ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, εκπλήσσει τόσο λόγω του απρόσμενου όσο και της ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η διαδικασία», σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις ανοίγουν το δρόμο για διώξεις και αποπομπές ακόμη και στα ανώτατα στρώματα της ηγεσίας, υποδεικνύοντας την αστάθεια, πολιτική και ενδεχομένως ακόμη και πνευματική, που χαρακτηρίζει το νέο ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Χθες ανακοινώθηκε η εκτέλεση του Τσανγκ από το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας, κατά την οποία ο μέντορας του νεαρού ηγέτη καθαιρέθηκε από όλα τα αξιώματα που κατείχε, κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, για οικονομικές ατασθαλίες και γιατί ήταν «επιρρεπής σε όργια και καταχρήσεις».

Η φημολογία για το μέλλον του Τσανγκ άρχισε να οργιάζει, καθώς ήδη είχαν εκτελεστεί δύο στενοί του συνεργάτες και η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να εξαφανίσει τον «πανίσχυρο θείο» ολοκληρωτικά από την Ιστορία, σβήνοντας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών την εικόνα του ακόμη και από τις επίσημες φωτογραφίες και τα βίντεο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που αποκαλούσε το θείο του «μέντορα» και «καθοδηγητή», τον οδήγησε στο στρατιωτικό δικαστήριο, στο οποίο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Κρίθηκε ότι ο Τσανγκ είχε προδώσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά και τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος είχε ηγηθεί της χώρας από το 1994 έως το θάνατό του, το 2011.

«Τη μία στιγμή είσαι μέντορας, την άλλη θεωρείσαι πολιτικός αντίπαλος και είσαι νεκρός», σχολιάζει πολιτικός αναλυτής του  CNN, ενώ παράλληλα τονίζει πως σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό της Βόρειας Κορέας η διαχωριστική γραμμή μεταξύ εξουσίας και θανάτου είναι εξαιρετικά λεπτή έως ανύπαρκτη.