Ο Αλέξης Τσίπρας στο Δουβλίνο: «Η Αριστερά θα αλλάξει την πορεία της Ευρώπης»

17747741_17_32079689.limghandler«Η ψήφος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, παντού στην Ευρώπη, μετράει όπως ποτέ πριν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέδριο στο Δουβλίνο με θέμα «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση  και το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις που παρουσιάζουν άλλοι υποψήφιοι όπως ο Μάρτιν Σουλτς και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαριθμώντας το σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια.

Αναφερόμενος στην σημασία των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το αποτέλεσμά τους μπορεί και πρέπει να αλλάξει την πορεία της Ευρώπης», γιατί όπως τόνισε, «ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε επί μακρόν τις θέσεις του κόμματος σχετικά με την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, σημειώνοντας ότι «απειλείται η κοινωνική συνοχή, αλλά και η δημοκρατία».

Υπό το πρίσμα αυτό, είπε «οι ευρωεκλογές μπορούν να αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Μια τέτοια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων θα καθορίσει και την πολιτική κατεύθυνση της λύσης».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τα διλήμματα που ανακύπτουν για τους ευρωπαϊκούς λαούς στις ευρωεκλογές.

Πρώτο δίλημμα κατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι το ερώτημα αν τα μνημόνια πέτυχαν ή απέτυχαν και αν αποτελούν «ιστορίες επιτυχίας» για τις χώρες που εφαρμόζονται.

Δεύτερο δίλημμα αν θα βγούμε από την κρίση με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη.

Τρίτο δίλημμα είναι αν θέλουμε την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ ή μια άλλη Ευρώπη, της απασχόλησης, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την πρότασή του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του νομικού πλαισίου για την μετανάστευση, μεταξύ άλλων και του «Δουβλίνο ΙΙ».

Προσερχόμενος στο Συνέδριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε επιγραμματικά ότι «στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, οι λαοί της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου θα αποφασίσουν αν θα ζήσουν χωρίς τις συνταγές αποτυχίας της τρόικας και αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών».