Νταβούτογλου: Εκλογή Μούφτη στη Θράκη και Τεμένη στην Αθήνα ως αντάλλαγμα της θεολογικής σχολής στη Χάλκη

b6961-dc6e00299d1bb87452716f14e818bc3e

«Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της» δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έθεσε ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, θέματα όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Στην ερώτηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε στη δέσμη μέτρων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα».

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν, για να τους διευκολύνουμε»
Μάλιστα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρόσθεσε: «Πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος».
Η Άγκυρα μεν, «δεν προσεγγίζει το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.
Όπως τόνισε στην συνέχεια: «εάν στην Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».