Η NSA παρακολουθεί του αμερικάνους και συγκεντρώνει δισ. στοιχεία καθημερινά

cell_phone_nsa_

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν, η Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συγκεντρώνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια αρχεία την ημέρα σχετικά με τη τοποθεσία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών.

Την τοποθεσία των κατόχων τους αφορά η συγκέντρωση στοιχείων και καταλήγει να χαρτογραφεί τις σχέσεις τους με τρόπο που «μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Τα αρχεία τοποθετούνται σε μια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις «τουλάχιστον εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα και συνεντεύξεις στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν στοχεύει σκόπιμα επικοινωνίες Αμερικανών, αλλά γίνεται «παρεμπιπτόντως» συλλογή στοιχείων τους, φέρεται να υποστηρίζει η υπηρεσία στα έγγραφα που διέρρευσαν.

Αξιωματούχοι αναφέρουν στην εφημερίδα ότι τα προγράμματα που συλλέγουν και αναλύουν τα δεδομένα των τοποθεσιών είναι νόμιμα και αποσκοπούν αποκλειστικά στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με ξένους στόχους.

«Πόσες αποκαλύψεις πρέπει ακόμα να γίνουν μέχρι να αναλάβει δράση το Κογκρέσο; Το άρθρο αυτό αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής της αμερικανικής Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.