Η συνέντευξη τύπου του Αλέξη Τσίπρα μετά την σύνοδο

 

Τα υφεσιακά μέτρα και η 5η αξιολόγηση ανήκουν, και με τη βούλα των εταίρων μας, στο παρελθόν. Το παρόν γράφεται με τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει, και κυρίως σε τομείς (π.χ. πάταξη διαφθοράς και φοροδιαφυγής) όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι απλώς απέτυχαν, αλλά δεν τους άγγιξαν καν…

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, με την οποία έκλεισε ένα δύσκολο μεν, πετυχημένο δε (κατά την αξιολόγηση και του ίδιου) διήμερο. Στην τελευταία όμως ερώτηση κρυβόταν και η είδηση: τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στην Αθήνα ο Ελβετός υπουργός Επικρατείας με αντικείμενο τη διακρατική συμφωνία για τις καταθέσεις Ελλήνων στη χώρα του που δεν έχουν φορολογηθεί, κατά το πρότυπο και άλλων διακρατικών συμφωνιών, π.χ. μεταξύ Ιταλίας -Ελβετίας. Θέμα που δεν ήταν προτεραιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως σχολίασε -με δηκτικό, αναμφίβολα, τρόπο- ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώντας πάντως από τα συμπεράσματα αυτής καθαυτής της Συνόδου και δη της επταμερούς συνάντησης, ο πρωθυπουργός, πλαισιωμένος από τους υπουργούς που συμμετείχαν στην εθνική αντιπροσωπεία, επεσήμανε πως «η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν τελικά το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με τους εταίρους. Και υπ’ αυτή την έννοια, η αίσθησή μου είναι πως οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία».

 

Τρία κέρδη για την Ελλάδα

Και γιατί ήταν τόσο σημαντική η συνάντηση με τη συμμετοχή της ελληνικής ηγεσίας; Γιατί στο διήμερο αυτό διαπιστώθηκε ότι όλες οι χώρες και πλευρές έχουν πλέον «ενιαία ανάγνωση, την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά; Πρώτον, δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση. Δεν υποχρεούται δηλαδή η Ελλάδα να λάβει υφεσιακά μέτρα. Όπως αυτά που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο e-mail του πρώην υπουργού Οικονομικών, του κ. Χαρδούβελη”. («Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», ήταν επίσης μια πολύ χαρακτηριστική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα).

Δεύτερον, ως προς τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε -είπε ο πρωθυπουργός-, κατέστη σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, προφανώς για τη νομοθέτησή τους και την υλοποίησή τους.

Και τρίτον, ξεκαθαρίσαμε και ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Brussels Group, όπως ονομάστηκε. Στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.

Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ειδικότερα, η Αθήνα είναι αυτή που θα αποφασίσει τις made in Greece μεταρρυθμίσεις, με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Μεταρρυθμίσεις που θα καλλιεργήσουν το έδαφος για πρωτογενές πλεόνασμα, που η κυβέρνηση υπολογίζει στο 1%-1,5% στο τέλος του έτους.

Συμφωνία που είναι κρίσιμη φυσικά προκειμένου να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό το Eurogroup για την αποκατάσταση των χρηματοπιστωτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο! Κανένα κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν αντιμετωπίζεται και η ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων είναι αυτονόητη, ήταν η κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού, με ταυτόχρονη έκκληση για ψυχραιμία. Στο σημείο αυτό όμως προειδοποίησε και όλους εκείνους που θα διανοηθούν να παίξουν με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας. «Ματαιοπονούν…», κατέληξε.

Επικουρικά στα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να υπογραμμίζει την Κοινοτική βοήθεια και το πράσινο φως Γιούνκερ για την ενεργοποίηση προγραμμάτων ύψους 2 δισ., που εστιάζουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης και της ανεργίας. (Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Ενώ, σε άλλο σημείο, δεν παρέλειψε να επισημάνει την αντίφαση, από τη μια οι κ. Γιούνκερ – Σουλτς να μιλούν για την ανθρωπιστική κρίση, από την άλλη μεσαία στελέχη των ίδιων θεσμών (σ.σ.: ο Ντ. Κοστέλο) να… βγάζουν κόκκινη κάρτα για το ίδιο θέμα!

 

«Διαπραγματευόμαστε, αλλά και κυβερνάμε»

Όμως -και αυτό ήταν ένα άλλο κεντρικό σημείο των δηλώσεων Τσίπρα-, «η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εν μέσω μιας δύσκολης και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση. Αλλά έχει ήδη ξεκινήσει να νομοθετεί το πρόγραμμά της.

Διαπραγματευόμαστε, αλλά ταυτόχρονα κυβερνάμε κιόλας. Συζητάμε, αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε στη χώρα την κανονικότητα, αλλά να κερδίσουμε και τα χαμένα χρόνια», σύμφωνα με την ιδιαιτέρως σημαντική αναφορά του πρωθυπουργού.

Και, επιπλέον, «κάνουμε πραγματική διαπραγμάτευση. Νομοθετούμε, συζητάμε, δεχόμαστε συμβουλές, αλλά έχουμε την τελική κρίση. Δεν μεταφράζουμε e-mail από τα αγγλικά στα ελληνικά».

Πηγή:http://www.avgi.gr