Σκεπτικός απέναντι στα τεστ αντισωμάτων εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως οι εξετάσεις αντισωμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσει το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Ο Νίκος Τζανάκης ανέφερε πως: «Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό».
Όπως είπε η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική και σημείωσε πως τα κύτταρα μνήμης καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα: «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει».
H τρίτη δόση του εμβολίου
Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60 ετών, τόνισε ότι πρόκειται για μια σωστή απόφαση. Επανέλαβε πως όσοι έκαναν AstraZeneca, θα κάνουν τρίτη δόση mRNA: «Έχει δοκιμαστεί η μίξη των εμβολίων και ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου».
Τόνισε πως η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών».
Μάλιστα, έσπευσε να τονίσει πως αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια πίεση για τον εμβολιασμό των παιδιών.
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό
Στην ίδια εκπομπή βρέθηκε καλεσμένος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό:. «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό».
Σημείωσε πως η τρίτη δόση ενισχύει την άμυνα των ανθρώπων, ενώ σημείωσε ότι πολλοί υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή, τώρα νοσούν βαριά, γιατί έπεσε η άμυνα του οργανισμού. Επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί τι θα συμβεί με όσους έχουν εμβολιαστεί Johnson& Johnson, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα κάνουν επαναληπτική δόση με mRNA.
Τι ισχύει για τα παιδιά
Υπεραμύνθηκε της απόφασης να δημοσιεύονται στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που νοσούν, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχουν και στοιχεία για όσα παιδιά με κορονοϊό χρειάζονται νοσηλεία: «Θα δούμε περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά όσο αυξάνονται τα κρούσματα. Περίπου το 1% των παιδιών θα είναι με σοβαρή νόσο» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών που ακόμα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους θα το περάσει ασυμπτωματικά, ολιγοσυμπτωματικά ή με λίγο πυρετό στο σπίτι: «Σπανίως τα παιδιά αυτής της ηλικίας περνούν δύσκολη νόσο. Αυτό που έχει σημασία είναι να οχυρωθούν οι γονείς, γιατί εκείνοι είναι που κινδυνεύουν».
Τέλος, σημείωσε πως όσοι έφηβοι έχουν προβλήματα παχυσαρκίας ή υποκείμενα νοσήματα πρέπει να κάνουν άμεσα το εμβόλιο.
www.newsit.g