Νικητής ο Μαδούρο στις δημοτικές εκλογές

madouro

Οι κρίσιμες δημοτικές εκλογές στη Βενεζουέλα ολοκληρώθηκαν με νικητή τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε την μεγάλη πλειοψηφία των δήμων με ποσοστό 49%.

Η Αντιπολίτευση διατήρησε τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας (Καράκας και Μαρακαΐμπο), όμως δεν είδε να ικανοποιείται ο βασικός στόχος που δεν ήταν άλλος από το να εκφραστεί και στη κάλπη η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του προέδρου.

Η ευκαιρία για την Αντιπολίτευση υπό τον Ενρίκε Καπρίλες ήταν μοναδική, δεδομένου ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Έκτακτες εξουσίες» ζήτησε και πήρε από τη Βουλή ο Μαδούρο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων (κυρίως του υψηλού πληθωρισμού και της έλλειψης αγαθών).

Με το διάταγμα της Βουλής στο χέρι, ο Μαδούρο είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «μου δώσατε σιδηρά πυγμή για να αντιμετωπίσω την κρίση. Αυτό που είδατε μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έχω σκοπό να κάνω, ιδίως κατά της παρασιτικής αστικής τάξης που κλέβει τον κόσμο.»

Πόλεμο έχει κηρύξει ο πρόεδρος το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι ανεβάζουν αδικαιολόγητα τις τιμές, προκειμένου να πλήξουν -μέσω του καταναλωτή που χάνει σε αγοραστική δύναμη- την κυβέρνηση.

Πρόσφατη ήταν η «άλωση» γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, προκειμένου ο κόσμος να αποκτήσει φθηνά είδη.

Επί ώρες χιλιάδες πολίτες περίμεναν υπομονετικά έξω από τα καταστήματα για να πάρουν σε «λογικές τιμές» τηλεοράσεις plasma, ηλεκτρικές συσκευές και ό,τι άλλο είχε μείνει στα ράφια.

Εξίσου πρόσφατο ήταν και το μπλακ-άουτ στο Καράκας, το οποίο ο πρόεδρος απέδωσε σε σαμποτάζ κύκλων που ελέγχονται από την Αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αναμένεται να ενισχύσει και τη θέση του ίδιου του Μαδούρο εντός του κόμματος που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, καθώς δεν λείπει η εσωκομματική «γκρίνια» στο πρόσωπό του.

Για πολλούς, ο νυν πρόεδρος δεν έχει το χάρισμα και την πυγμή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον τρόπο που το έκανε ο προκάτοχός του και πολιτικός του μέντορας.