Νυχτερινός καυγάς για τη ΧΑ στη Βουλή με βουλευτή των ΑΝΕΛ να μη θέλει διακοπή χρηματοδότησης της οργάνωσης

giatagana

Αργά χθες βράδυ στη Βουλή προκλήθηκαν εντάσεις, καθώς η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Γιαταγάνα, εξέφρασε έντονα την άποψή της περί διακοπής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Η κα Γιαταγάνα στην εισήγησή της στην επιτροπή Δεοντολογίας επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας και τόνισε πως δε συμφωνεί με την εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας για αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ δήλωσε: «Αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση ουδείς μπορεί να πει ότι η Χρυσή Αυγή διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται».

Από την άλλη, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση απάντησε: «Τι σημαίνει το τεκμήριο αθωότητας; Να χρηματοδοτεί η Βουλή μίας εγκληματική οργάνωση;», ενώ πρόσθεσε πως «ο σχετικός νόμος δε μιλάει για χρηματοδότηση ταγμάτων εφόδου». Επίσης, διευκρίνισε ότι αν η υπόθεση τελεσιδικήσει και αθωωθεί η Χρυσή Αυγή τότε θα εισπράξει τα χρήματα.

Θέση πήρε και ο Βασίλης Καπερνάρος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ επικαλούμενος το άρθρο 60 του Συντάγματος περί του δικαιώματος ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών και δεν αποσαφήνισε τη στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην ονομαστική ψηφοφορία.

Παράλληλα, την απάντησή του έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος κάνοντας λόγο για πράξη ευθύνης τονίζοντας ότι «η Δημοκρατίας αντέχει τη διαφορετικότητα αλλά αποστρέφεται τις πράξεις βίας, καταπολεμά τη βαρβαρότητα και επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όποιον την επιβουλεύεται. Όλα τα απεχθή κρούσματα αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μαύρο σκοτάδι και εγκληματική οργάνωση» είπε και πρόσθεσε ότι το ακροδεξιό κόμμα χρησιμοποιούσε την πολιτική ως όχημα και την κρατική χρηματοδότηση για παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες και ενέργειες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου είπε
«Η Αριστερά δεν έχει τίποτα να φοβηθεί γιατί όταν η πατρίδα είχε ανάγκη, την υπερασπίστηκε απέναντι στους ναζιστές και στους κουκουλοφόρους», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για «εγκληματική ναζιστική οργάνωση και ταγμάτων εφόδου που με τη συμπεριφορά τους έχουν προκαλέσει και τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία».

Σήμερα στις 16.30, η Ολομέλεια καλείται να ψηφίσει ονομαστικά για τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής.