Νέος πόλεμος για το σύγχρονο λύκειο – κατάργηση των αρχαίων Ελληνικών ζητά η Ρεπούση

7bc5bd00435cdfacb3f4af0a59523af8_xl

Την γενναία μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών -και των λατινικών- στην Γ’ Λυκείου, ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.

Ύστερα από την πρόταση για κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών από το σύγχρονο λύκειο, η κ. Ρεπούση, κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Βουλή, τόνισε ότι «τα αρχαία ελληνικά χρειάζονται υποχρεωτικά μόνο για τα παιδιά που θα ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά θα έπρεπε να είναι προαιρετικά».

Χαρακτηρίζοντας την «νεκρή γλώσσα» η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ συνέχισε: «νεκρές γλώσσες λέγονται οι γλώσσες που δε μιλιούνται και σε αυτές συγκαταλέγονται και τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά». «Τι θέλει τώρα η ελληνική Βουλή; Να εξαιρέσει τα αρχαία ελληνικά από τις μη ομιλούμενες γλώσσες;» διερωτήθηκε.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος σχολίασε άμεσα τα επιχειρήματα της βουλευτού, δηλώνοντας την διαφωνία του. «Δεν είναι νεκρή γλώσσα τα αρχαία ελληνικά, ενώ τα λατινικά πράγματι είναι», υποστηρίζοντας ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα «διδάσκεται, εξελίσσεται και είναι μια γλώσσα διαφορετική από τα λατινικά όσον αφορά την πορεία της».

Ο υπουργός παιδείας, επικαλέστηκε δημοτικιστές όπως ο Δελμούζος, οι οποίοι δίδασκαν τα αρχαία ελληνικά και συνέστησε στην κυρία Ρεπούση νηφαλιότητα: «Όλα αυτά τα θέματα που είναι και ιδεολογικά φορτισμένα καλό είναι να τα αντιμετωπίζουμε με μια νηφαλιότητα».

Λίγο πριν ολοκληρώσει, εξήγησε πως όσα λέει τα λέει χωρίς να έχει «ιδεολογικές παρωπίδες», αλλά αναγνωρίζοντας την συνεισφορά της αρχαίας ελληνικής στον γλωσσικό μας πλούτο και διευκρίνισε ότι «10 ώρες αρχαίων ελληνικών διδάσκονται μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών».