Νέο τελεσίγραφο Λαγκάρντ: Βιώσιμο χρέος και μεταρρυθμίσεις – Όχι σε παράλογες προβλέψεις για το πλεόνασμα

– Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ
– Μίλησε για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά ζήτησε περισσότερα
– Επέμεινε στην αναδιάρθρωση του χρέους και πέταξε το “μπαλάκι” στους Ευρωπαίους
– Λογικό μακροπρόθεσμα το πλεόνασμα του 1,5%, είπε

Λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου κατά πολλούς θα ληφθεί η απόφαση για το αν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στέλνει νέο μήνυμα τόσο στην Αθήνα όσο και στους Ευρωπαίους δανειστές της.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πιθανή μόνο αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association, κάνοντας λόγο για πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως «αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Κατά τη Γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου, το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του ΔΝΤ. «Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο θέμα των πλεονασμάτων και έκανε λόγο για παράλογες απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από το Ταμείο. «Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Όταν κλήθηκε γιατί, σε σχέση με τους Ευρωπαίους, το Ταμείο έχει καθυστερήσει να λάβει μια απόφαση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε: «Αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Πηγη newsit.gr