Ο νέος νόμος φέρνει την αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας τους.
Είναι εφικτή η επιτυχία της IVF στις ηλικίες άνω των 50;
Στην ηλικία των 50 και άνω οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται στη προ εμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες δεν έχουν ωάρια ικανά για να γονιμοποιηθούνε.
Οπότε εφαρμόζεται η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια από το πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων είτε ή χρήση αυτόλογων κρυοσυντηρημένων ωαρίων.
Ποια είναι η διαδικασία της δωρεάς ωαρίων;
Η διαδικασία περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση των ωαρίων (από το πρόγραμμα δώρησης ή αυτόλογων από προγενέστερη κρυοσυντήρηση) με το σπέρμα του συντρόφου ή με σπέρμα από δότη ( αν δεν είναι εφικτό με του συντρόφου ή αν μιλάμε για μονογονεϊκή οικογένεια) και δημιουργία εμβρύων.
Πως γίνεται η προετοιμασία;
Η προετοιμασία είναι το πιο σημαντικό στάδιο στη διαδικασία αυτή και στηρίζεται σε 2 άξονες:
- Ενδελεχής έλεγχος της υγείας της ενδιαφερόμενης ώστε να κριθεί επιτρεπτή μια εγκυμοσύνη στην ηλικία των 50.
- Έλεγχος της ανατομίας και της λειτουργικότητας της μήτρας της ενδιαφερόμενης.
- Έλεγχος παθολογιών όπως: ινομυώματα μήτρας, πολύποδας ενδομητρίου,παρουσία υδροσαλπίγγων και κύστεων ωοθηκών.
Είναι πετυχημένη η διαδικασία της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων μετά τα 50;
Τα ποσοστά επιτυχίας σε ηλικίες μεταξύ 46 και 50 ξεπερνούν το 65% και δε φαίνεται να αλλάζουν με την αύξηση της ηλικίας των γυναικών. Τα πρώτα δεδομένα που έχουμε από γυναίκες άνω των 50 είναι πολύ ενθαρρυντικά και πιστεύεται ότι δεν θα διαφέρουν από το ηλικιακό γκρουπ 46 – 50.
Ο νέος νόμος επιτρέπει και δίνει την ευκαιρία της μητρότητας (όπου βέβαια κρίνεται από τους ειδικούς ιατρικά ασφαλές) σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών που επιθυμούσαν αλλά δεν τους ήταν επιτρεπτό ή απλά κατέφευγαν σε χώρες του εξωτερικού. Βέβαια η εισαγωγή του νέου νομοθετικού πλαισίου δε θα πρέπει να παροτρύνει την καθυστέρηση του οικογενειακού προγραμματισμού. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει ο οικογενειακός προγραμματισμός τόσο το καλύτερο για πολλούς λόγους και κυρίως για:
- τα ποσοστά φυσικής σύλληψης είναι μεγάλα σε μικρότερες ηλικίες
- Μικρότερη πιθανότητα δύσκολης εγκυμοσύνης (υπέρταση, πρόωρος τοκετός, σάκχαρο κα)
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες μπορούν να παρατείνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό μειώνοντας το άγχος για τον προγραμματισμό της μητρότητας εφόσον έχουν κρυοσυντηρήσει ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.
Είμαι στην ηλικία 50 – 54 και ενδιαφέρομαι για εξωσωματική γονιμοποίηση. Τι πρέπει να κάνω;
Επικοινωνήστε με τον Dr Μαρινάκη. Ο γιατρός θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα σας εξηγήσει τα βήματα για μια πετυχημένη εξωσωματική και ασφαλή εγκυμοσύνη.
www.newsit.gr