Νέο hot spot στήνεται στα όρια του δήμου Λαγκαδά με διαδικασίες εξπρές (ΦΩΤΟ)

Νέο hot spot στήνεται στα όρια του δήμου Λαγκαδά με διαδικασίες εξπρές (ΦΩΤΟ)

Μία νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έρχεται να προστεθεί στις δύο υπάρχουσες που λειτουργούν στα όρια του δήμου Λαγκαδά, δημιουργώντας αγανάκτηση στους κατοίκους.

Με διαδικασίες εξπρές, σύμφωνα με το lagadas.net, προχωρά η δημιουργία του νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο δήμο Λαγκαδά, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο καταυλισμός της Ειδομένης.

Πρόκειται για το τρίτο κέντρο που δημιουργείται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Λαγκαδά, αφού δύο ακόμη κέντρα (σε Λαγκαδίκια και Βαγιοχώρι) έχουν ήδη δημιουργηθεί και φιλοξενούν πρόσφυγες. Το νέο κέντρο φιλοξενίας βρίσκεται στην περιοχή του Καβαλαρίου και πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο της εταιρίας SINATEX, στο 22ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβαλαρίου.

Το εργοστάσιο εμβαδού 2.600 τμ, όπου κατασκευάζονταν  μεταλλικές ψευτόκασες και γωνιόκρανα, σταμάτησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2014 και έκτοτε διατίθεντο προς πώληση από τον ιδιοκτήτη. Μέσα στον χώρο θα στηθούν στρατιωτικές σκηνές και θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ποιοτική διαβίωση των προσφύγων.

Η νέα δομή φιλοξενίας είναι η τρίτη κατά σειρά που δημιουργείται στον δήμο Λαγκαδά, με την διοίκηση του δήμου να μην έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει αντιδράσεις για το θέμα. Ο δήμος Λαγκαδά μαζί με τον δήμο Ωραιοκάστρου (και οι δύο δήμοι έχουν από τρεις δομές φιλοξενίας) αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος του μεταναστευτικού στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι δήμοι δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου.

Από νωρίς σήμερα το πρωί έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού του χώρου και στησίματος των σκηνών, έτσι ώστε έως σήμερα το βράδυ να είναι όλα έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι πρώτοι πρόσφυγες. Τοlagadas.netβρέθηκε στο χώρο και κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από το νέο κέντρο φιλοξενίας. Υπήρχαν πολλά στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν σκηνές, ενώ στρατιώτες καθάριζαν τον χώρο και προχωρούσαν στο στήσιμο των σκηνών. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η εντολή είναι να διαμορφωθεί το δυνατόν συντομότερα ο χώρος, καθώς στόχος της Κυβέρνησης είναι να εκκενωθεί άμεσα ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης. Σε επικοινωνία που είχε το lagadas.net με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας ΚαβαλαρίουΠαντελή Μητσόπουλο, ανέφερε πως ενημερώθηκε τυχαία χθες για το θέμα αυτό και αύριο θα προχωρήσει σε έκτακτη συγκέντρωση των κατοίκων του Καβαλαρίου για να τους ενημερώσει σχετικά.

Αντιδρούν στο Βαγιοχώρι και το Δερβένι

Παράλληλα, εμπλοκή έχει προκύψει με το κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, καθώς οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να φιλοξενηθούν σε ένα χώρο που δεν πληροί τις συνθήκες στοιχειώδους διαμονής. Όπως αναφέρει το volvipress.gr, οι πρόσφυγες αφού διαπίστωσαν την ακαταλληλότητα του χώρου, αρνήθηκαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και παρέμειναν επί ώρες μέσα σε αυτά. Τελικά κατευθύνθηκαν σε άλλο hotspot, ενώ πρόσφυγες από το νέο hotspotστο Δερβένι εγκατέλειψαν με τα πόδια τον χώρο προκειμένου να φτάσουν στη νέα δομή φιλοξενίας στο Λιμάνι.

Πηγή: http://www.seleo.gr