Νέο “χαστούκι” στον Τραμπ: Επ’ αόριστον η αναστολή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος

Τον… μπελά του έχει βρει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το πρώτο αντιμεταναστευτικό του διάταγμα πήρε στα σκουπίδια. Η προσπάθεια να ακυρώσει το Obamacare του γύρισε… μπούμερανγκ. Και τώρα, το δεύτερο αντιμεταναστευτικό διάταγμα, μπαίνει στον πάγο επ’ αόριστον!

Και αυτό γιατί ομοσπονδιακός δικαστής στη Χαβάη παρέτεινε επ’ αόριστον την εντολή που αναστέλλει την εκτέλεση του αναθεωρημένου εκτελεστικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγορεύει τα ταξίδια στις ΗΠΑ πολιτών από έξι χώρες με μουσουλμανικό κυρίως πληθυσμό. Και η εντολή ισχύει για το σύνολο του αμερικανικού εδάφους.

Ο δικαστής της Χαβάης Ντέρικ Ουάτσον εξήγησε ότι μετέτρεψε την προηγούμενη προσωρινή εντολή που είχε εκδώσει πριν από 15 ημέρες σε προκαταρκτική διαταγή, μετά την αγωγή της πολιτείας της Χαβάης που αμφισβητεί την ταξιδιωτική απαγόρευση του προέδρου Τραμπ κρίνοντας ότι συνιστά αντισυνταγματική θρησκευτική διάκριση.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ασκήσει έφεση.

Ο Τραμπ υπέγραψε τη νέα, τροποποιημένη εκδοχή του αντιμεταναστευτικού διατάγματός του στις 6 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με το εκτελεστικό διάταγμα που είχε υπογράψει τον Ιανουάριο, το οποίο προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια και μαζικές διαδηλώσεις προτού δικαστής στην Ουάσινγκτον σταματήσει την εφαρμογή του τον Φεβρουάριο.

Δικαστές στη Χαβάη και σε άλλες περιοχές που αντιτίθενται στην απαγόρευση τονίζουν ότι το διάταγμα παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και ότι το κίνητρο πίσω από αυτό έχει ως βάση τη θρησκεία και την προεκλογική δέσμευση του Τραμπ για “συνολική και πλήρη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ”.

Πηγή newsit.gr