ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 7 ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, Β. ΛΟΛΗΣ

“Εκατοντάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω ελλείψεων καθηγητών, αλλά εισαγγελίες και αστυνομία προχωρούν σε συλλήψεις”

Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι της εισαγγελικής εγκυκλίου, από διάφορα σχολεία της χώρας καταγγέλλεται πληθώρα αστυνομικών επεμβάσεων. “Θέλουμε ένα καλύτερο σχολείο, ένα σχολείο για όλους” απαντούν οι μαθητές, που αντικρούουν τις απαξιωτικές κυβερνητικές τοποθετήσεις για εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις με φόντο το Πολυτεχνείο, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους: ασυντήρητες υποδομές, κενά σε καθηγητές και ασφυκτικές συνθήκες για τους μαθητές, απόρροια του “Νέου Λυκείου”. Προβλήματα που οδηγούν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 12 στα Προπύλαια.

Συγκλονίζει η επιστολή της Άννας, μαθήτριας της Β’ Λυκείου Μελεσών Κρήτης: “Οι γονείς μου είναι άνεργοι και δεν έχω χρήματα για φροντιστήριο. Λόγω έλλειψης καθηγητή δεν παρακολουθώ Αρχαία Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού. Δεν παρακολουθώ επίσης λόγω έλλειψης βιβλίων τα μαθήματα Πολιτική Παιδεία και Κοινωνικές Επιστήμες” τονίζει εξηγώντας τα κίνητρα της συμμετοχής της στις κινητοποιήσεις, ενώ αναφερόμενη στο Νέο Λύκειο, γράφει:

“Το βάρβαρο σύστημα του Νέου Λυκείου ωθεί τους μαθητές στα φροντιστήρια εξαθλιώνοντας οικονομικά και ηθικά τις οικογένειές τους. Περιορίζεται στην παπαγαλία και την εξέταση και όχι την ουσιαστική γνώση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης”. Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κάνει λόγο για συνολικά 33 ελλείψεις καθηγητών στο Ρέθυμνο, τη στιγμή που έχει προσληφθεί μόνο ένας αναπληρωτής. Ως εκ τούτου, σε διάφορα σχολεία της περιοχής “έχουν χαθεί πάνω από 750 ώρες μαθημάτων”.

 

Συλλήψεις μαθητών – γονιών στη Λαμία, ξυλοδαρμός στον Χολαργό

Χθες τα ξημερώματα στο 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελέα, αστυνομική επέμβαση βάζοντας τέλος στην κατάληψη αλλά και συλλαμβάνοντας 9 ανήλικους μαθητές. Αργότερα συνελήφθησαν και 8 από τους κηδέμονές τους για ν’ αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα. Ωστόσο, εις βάρος μαθητών και γονιών σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη της κοινής ησυχίας οι πρώτοι, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου οι δεύτεροι.

Ανάλογα σκηνικά αστυνομοκρατίας βίωσαν στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να κυνηγούν μαθητές και εν τέλει να φορούν σε κάποιους χειροπέδες. Όπως καταγγέλλεται από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ένας από τους αστυνομικούς χτύπησε με κλοτσιές και γροθιές τον έναν από τους μαθητές, ενώ το ίδιο έκανε και μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Καταγγέλλεται επίσης ότι η αστυνομία προχώρησε σε 7 «προληπτικές» προσαγωγές μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, με τις αρχές να επικαλούνται πληροφόρηση για ενδεχόμενες καταλήψεις σχολείων.

 

Πρέβεζα: Στον εισαγγελέα για συστάσεις…

Προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών έγινε και στην Πρέβεζα. Το γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαγγέλη Μάστακα κάλεσε για συστάσεις εκπροσώπους των 15μελών και διευθυντές σχολείων, τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πρέβεζας Παναγιώτη Λελοβίτη, καθηγητές και εκπροσώπους συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

“Φοβόμαστε να κάνουμε κατάληψη για τις νομικές κυρώσεις που μπορεί να υποστούμε οι ίδιοι και οι γονείς μας” λένε στην “Α” ο Πόθος, μαθητής της τρίτης λυκείου του 7ου Γενικού Λυκείου Ν. Σμύρνης, και η Μαριάννα, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου. “Το νέο σύστημα ενισχύει την παραπαιδεία και τον θεσμό των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Δεν μπορούν οι γονείς μου να δίνουν για να πηγαίνω φροντιστήριο” αναφέρει η Μαριάννα.

Αμφότεροι επισημαίνουν ελλείψεις τόσο σε καθηγητές όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές: “Στο σχολείο μου υπήρξε καθυστέρηση στην παραλαβή των βιβλίων” σημειώνει, ενώ ο Πόθος συμπληρώνει: “Το ένα τμήμα δεν κάνει Μαθηματικά και Ιστορία, καθώς δεν υπάρχουν καθηγητές”.

Την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων καταγγέλλει η ΚΝΕ, που, χαρακτηρίζοντας “δίκαιο” τον αγώνα “για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα είναι πανάκριβο εξεταστικό κέντρο που θα μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες”, καλεί σε δυνάμωμα της κοινής δράσης μαθητών – γονιών – εκπαιδευτικών.

Πηγή:http://www.avgi.gr/article/4707003/na-giati-proxoroun-se-katalipseis-oi-goneis-mou-einai-anergoi-den-exo-gia-frontistirio-kai-sto-sxoleio-den-kanoume-arxaia-