Μπακογιάννη: Ο Τσίπρας δεν έχει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού

bakogianni-735x459

Την εκτίμησή ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αιφνιδιάσει προσφεύγοντας στις κάλπες, εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά».

«Η μόνη πιθανότητα να υπάρξουν εκλογές είναι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και υπάρξει αδιέξοδο. Έτσι μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αλλά το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού ο κ. Τσίπρας δεν το έχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ζητά εκλογές αλλά και δεν τις φοβάται. «Ένα κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δεν ζητάει εκλογές, διότι θα έδειχνε περιττή αλαζονεία ή -αν μη τι άλλο- στοιχειώδη έλλειψη σεβασμού στην εκλογική διαδικασία. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδράσει, να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει. Με βάση το Σύνταγμα θα υπάρξουν διαδικασίες διερεύνησης δυνατοτήτων ύπαρξης μιας άλλης κυβέρνησης. Αν δεν ευοδωθούν, τότε βεβαίως θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του “ζητώ εκλογές” και του “φοβάμαι τις εκλογές”. Η ΝΔ δεν τις φοβάται», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για «κακό οιωνό», σχολιάζοντας την επιδείνωση της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία, την κορύφωση των πολεμικών αναμετρήσεων στη Συρία και την εικόνα «μιας εξασθενημένης Ευρώπης που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις».

«Η Ευρώπη σήμερα εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στο προσφυγικό και αυτός ο διχασμός είναι ένα μεγάλο τεστ. […] Η αίσθησή μου είναι ότι η θέση της Ελλάδας, παρά τα καλά λόγια που ακούσαμε λόγω της παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σήμερα ακόμη πιο αδύνατη. Απαιτείται να αποφευχθεί πάση θυσία το κλείσιμο των συνόρων, να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για τον επιμερισμό των προσφύγων και να πιεσθεί η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την τακτική διεύρυνσης της ΝΔ, επεσήμανε ότι το ζητούμενο είναι η στροφή προς το κέντρο. «Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σκεπτόμενων παραγωγικών ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν τρόπο έκφρασης. Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μέσο της πολιτικής τους έκφρασης. Αυτό βεβαίως θα εκφραστεί και με πρόσωπα του ευρύτερου κεντρώου χώρου. Έχει δε σημασία η στροφή προς το κέντρο να καταγραφεί και με κοινωνικές πολιτικές, με τις ιδέες της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα τα τελευταία 5 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr